Dr. Sanna Ehdin: Syra-basbalansen
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Precis som naturen är många människor försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde – det vi äter, känsloreaktioner, stress och Andning. Kroppen strävar efter att upprätthålla ett snävt pH-intervall med hjälp av ett flertal buffrande system och tål inte för mycket baser eller syror.

Om allt fungerar som det ska förbränner kroppen födan med hjälp av syre, varvid energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter bildas. Beroende på vad man äter blir de sistnämnda mer sura eller mer basiska. Födoämnen är potentiellt syrabildande om de återstående ämnena är sura när maten har förbränts. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra.

Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.

Om det återstår basiska rester sägs det vara basbildande, och vanliga baser är Kalcium, magnesium, natrium och kalium. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 80 procent vara basbildande och till 20 procent syrabildande.

En felaktig kost, stillasittande eller stress stör jämvikten mellan mineralsalter (baser, alkalier), syror i blodet och kroppens bindväv, varvid olika endobionter (sjukdomsalstrare) snabbt förökar sig. Återställd balans fås genom kostomläggning, intag av mineraler för rätt syra-Basbalans samt fysisk träning.

Man kan alltså blir trög och energilös av att vara försurad i kroppen, och det är också en grogrund för sjukdom.

Ett exempel på mycket syrabildande dryck som skapar stark obalans är coladrycker. Dricker man exempelvis en burk Coca-Cola (Pepsi-Cola eller motsvarande) förloras motsvarande en tredjedel av dagsbehovet av magnesium – på grund av läskens innehåll av fosforsyra och låga pH-värde. Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.

Men genom att basa kroppen och detoxa kan man motverka försurning. Nedan ges exempel på bas- och syrabildande mat.

Vi bör äta en mat som till 80% är basbildande, så välj klokt och din kropp kommer att tacka dig!

Basbildande mat

– De flesta grönsaker

– alger

– Bär

– Havssalt

– Örter och örtte

– Hirs

– Frön (utom sesamfrö)

– Färskpressad saft av citron och lime

– Skalade mandlar

– Äppelcidervinäger

– Frukt i begränsad mängd – eftersom den numera är mycket söt, och sockrar man frukten blir den syrabildande

Gröna kuren är ett utmärkt val för att basa kroppen.

Syrabildande mat

– Kött

– Fisk

– Ägg

– Skaldjur

– Bönor

– Tofu

– Solrosolja

– Bovete

– Vetemjöl

– Socker

– Sötningsmedel, inkl stevia (söt ört)

– Godis

– Läsk

– Nötter (utom mandlar)

– Slånbär

– Plommon

– Rabarber

– Alkohol

Dr. Sanna Ehdin

– Läs om Gröna kuren.

– Läs om Basa med bikarbonat.


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.