Den unge apotekarens liv förändrades helt – fick uppleva hälsa och harmoni till sist


Efter att min mor dog grät min far hjärtskärande över förlusten av sin fru, han till och med sjöng för henne då hans saknad var så stor. Jag gick i sjunde klass och förstod inte hur han kunde älska min mor så djupt fastän han ändå alltid bråkade med henne när hon levde.

Min fars heta temperament utlöste ofta svåra konflikter med min mor och alla andra i familjen. Min mor var sjuk, och konflikterna gjorde henne deprimerad och förvärrade hennes redan dåliga hälsa.

Min mor var en arbetsam kvinna som alltid tog väl hand om oss alla, men vår familjs ekonomiska situation var mycket svår. Det var efter ansträngande arbete på gården som hon en dag blev sjuk, och hon återhämtade sig aldrig.

Att förlora min mor var en mycket smärtsam händelse i mitt liv, som följdes av mina egna sjukdomar och dåliga självkänsla, min familjs ständiga fattigdom och mitt dåliga förhållande till min far och styvmor.

Detta var det mörker som plågade mig under mina uppväxtår, tills min kusin gav mig en gåva som förändrade mitt liv, under mitt sista år vid universitetet. Det var en bok som öppnade en helt ny horisont för mig, som ett helbrägdamedel för att släppa ett smärtsamt förflutet och finna hälsa och lycka.

"Mörker plågade mig under mina uppväxtår tills min kusin gav mig en gåva som förändrade mitt liv och som öppnade upp en helt ny horisont för mig."

Det var för fem år sedan. Idag, när jag är 27 år, är jag en respekterad apotekare som driver ett företag. Jag står andra till tjänst på ett ansvarsfullt sätt med all den passion och entusiasm jag kan ge.

Ännu viktigare är att både min hälsa och mina relationer har läkts, på grund av en bok som förvandlade mitt sätt att se på saker och ting. Jag delar med mig här av det jag gått igenom i hopp om att andra också kan dra nytta av detta goda som det har gett mig och otaliga andra människor runt om i världen.

En eländig barndom

Jag föddes in i en fattig bondefamilj där vi var fem syskon. Jag var det tredje barnet och den ende sonen. Min far sa att jag var den svåraste att uppfostra, den som fick honom att må sämst. Från tidig ålder hade jag dålig hälsa. Mina njurar var svaga och min sängvätning varade tills jag gick i sjätte klass. Min far sökte upprepade gånger behandling för mig men ingenting hjälpte.

Även om min far brydde sig mycket om sin fru och sina barn så hade han ett hett temperament som gjorde familjelivet långt ifrån harmoniskt. Han bråkade hela tiden med min mor, och ett tag funderade de även på skilsmässa.

När min mor gick bort var jag i mina tidiga tonår och min yngsta syster var bara 4 år gammal.

"När min mor gick bort så var jag i mina tidiga tonår och min yngsta syster var bara 4 år gammal."

Disharmoni i familjen och dålig hälsa

Min far gifte om sig ett år efter min mors död. Vid den tiden sade jag till mig själv att om min styvmor behandlade oss väl så skulle jag kalla henne för mamma. Men det skedde aldrig, då hon ofta talade till mina systrar och mig med hårda ord, och jag tyckte hon hade en elak tunga.

Jag var normalt sett ett godmodigt och lydigt barn men med tiden började jag hata min styvmor, och sedan hatade jag min far också. Jag slutade snart att bete mig respektfullt mot dem.

Nguyen (andra till höger), hans fyra systrar och hans styvbror.

Jag hade ofta konflikter med min styvmor och överdrev små meningsskiljaktigheter vilket ledde till stora gräl. Hon fick så småningom ett barn, och avundsjuka tankar om henne och min nye styvbror plågade mig hela tiden.

Disharmonin i min familj fortsatte att växa. När jag gick i 10:e klass kunde jag inte längre vara i samma hus som min far och styvmor. Jag åkte iväg för att bo med min mormor.

Det var vid den här tidpunkten jag började lida av kronisk inflammation i näsan vilket ledde till täppt näsa och nysningar. Ibland kunde jag knappt andas. Även om det inte var livshotande skapade det stort obehag och stress i mitt liv. Trots våra konflikter så gjorde min far en stor insats för att försöka hjälpa mig genom att söka behandling, men utan framgång.

Trots att min hälsa var dålig så gjorde jag bra ifrån mig i skolan och tyckte mycket om att lära mig saker. Jag fick till och med ett stipendium från och med klass 8. Men i klass 12, när inträdesproven till universitetet närmade sig, försämrades plötsligt min hälsa. Jag gick ner mycket i vikt och såg blek och sliten ut. Lyckligtvis lyckades jag, genom min äldre systers omsorg, klara inträdesproven till både apotekar- och läkarutbildningen.

Jag var orolig för att min dåliga hälsa skulle göra det svårt för mig att vara läkare, till exempel att arbeta på nätterna, så jag valde apotekarutbildningen.

Det skedde ingen hälsoförbättring under mina fem år vid universitetet. I kombination med min dåliga hälsa och min svåra barndom och ungdom så utvecklade jag ett mindervärdeskomplex. Jag umgicks sällan med de andra, delvis på grund av min låga självkänsla.

Jag förväntade mig aldrig att jag vid slutet av mina universitetsstudier skulle hitta en väg som skulle komma att förvandla mitt liv för gott.

Nguyen och hans klasskamrater under sista året av apotekarutbildningen.

Lär mig mer om sanning, godhet och tålamod

En dag, under mitt sista år av apotekarutbildningen, gav en av mina kusiner mig en bok som heter ”Zhuan Falun” och uppmanade mig att läsa den. Det är huvudboken inom Falun Dafa, även kallad Falun Gong, en traditionell kinesisk qigongmetod för att förbättra sinne och kropp. Metoden består av att läsa boken och göra fem enkla meditativa qigongövningar som en del av sitt dagliga liv.

Efter att jag läst Zhuan Falun visste jag i mitt hjärta att denna metod kunde vara en väg till att förbättra min hälsa. Jag var mest imponerad av principerna sanning, godhet och tålamod och dess betoning på god moral som vägen till fysisk och mental hälsa.

Men eftersom det var mitt sista år på apotekarutbildningen så var jag upptagen med att hitta ett jobb efter examen, så jag gjorde inte någon allvarlig ansträngning för att följa metoden och läsa och öva regelbundet.

Det var inte förrän jag en dag såg en film som jag insåg vikten av Falun Dafa. Filmen heter "Shake the World", och den är en sann historia om händelser som inträffade i Kina 1999.

Den fångade mitt intresse, och när jag tittade på den så upptäckte jag till min förvåning att den handlade om Falun Dafa. Den handlar både om hur bra metoden är och om den skräckinjagande förföljelse som utövare utsätts för av den kommunistiska regimen i Kina sedan 1999.

Falun Dafa-utövare minns dem som förlorat sina liv på grund av förföljelse i Kina. Från en Falun Dafa-parad i Manhattans Chinatown, den 18 maj 2013. Foto: Edward Dai, Epoch Times

Huvudpersonens namn var Ding Yuan, en dotter från en vanlig familj i Kina som dog av tortyr efter att ha blivit fängslad. Jag blev djupt berörd av de utövare som befinner sig i Kina och deras fantastiska mod och tro, och jag grät som ett barn medan jag tittade på filmen.

Från och med då började jag på allvar studera Falun Dafas undervisning och följa dess principer.

En ny horisont

Zhuan Falun öppnade en helt ny horisont för mig, som helt förändrade min världsbild. Boken svarade på många frågor som jag tidigare haft om livet och universum och även många andra ämnen, inklusive vetenskap och hälsa.

Jag började förstå livets syfte och orsakerna till sjukdom och lidande. Jag lärde mig att nyckeln till att lösa konflikter var att vänligt och generöst tänka på andra först innan jag tänkte på mig själv. Jag insåg att det magiska verktyget var att se inåt och hitta orsaken och lösningen inom mig själv när jag utsattes för prövningar och utmaningar.

Nguyen läser Zhuan Falun, Falun Dafas huvudbok.

Jag började att på allvar använda mig av principerna sanning, godhet och tålamod som ett kriterium för att skilja gott från ont och använda dem som principer i mitt dagliga liv. Ju mer jag läste Zhuan Falun desto högre lyfte min själ och desto mer lystes min livsväg upp.

När jag fortsatte studera Zhuan Falun och göra Falun Gongs qigongövningar varje dag så förbättrades min hälsa och jag fick mer och mer energi. Jag behövde sova mindre och kunde gå upp tidigare, vilket gav mig mer tid till att göra saker under dagen. Jag kände mig glad och lycklig, och jag insåg att göra övningarna var den bästa formen av vila.

Jag insåg också att min avundsjuka mot min styvmor var fel, liksom mitt motstånd mot min far för hans kärlek till sin nya fru. Efter att jag ändrat mina tankar och beteenden förbättrades gradvis mitt förhållande till min far, styvmor och halvbror.

Nguyen gör Falun Dafas sittande meditation.

Verkligt välbefinnande

WHO definierar hälsa som "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaro av sjukdom eller svaghet", vilket betonar den viktiga roll som ens mentala tillstånd spelar i den övergripande känslan av välbefinnande.

Jag såg det tydligt i mitt utövande av Falun Dafa. När jag följde principerna sanning, godhet och tålamod så förvandlade jag helt min inställning till livet. När jag blev en mer ödmjuk och fridfull person så förändrades människor runt mig också, och konflikter och problem löste sig. Det läkte också min kropp.

Nguyen Van Thong bor i Vietnam.

 

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.