Det här är en liten berättelse som ger en påminnelse om något som vi innerst inne alla vet. Nämligen att det så gott som alltid är bättre med en mjukare framtoning än en styvnackat hård om man vill uppnå något.
Under sin uppväxt hade Taoismens grundare, Laozi, en lärare vid namn Chang Cong, som undervisade honom i de komplicerade etikettsregler som gällde under Zhoudynastin. Men för den unge Laozi verkade de då till synes ovidkommande reglerna göra livet tröttsamt och svårt för människor.
Chang Cong var en mycket gammal man redan när Laozi växte upp. En dag när hans gamle lärare var svårt sjuk och låg på sin dödsbädd gick Laozi dit för att besöka honom.
Vid besöket pekade Chang Cong på sin öppna mun och frågade sin elev: ”Är min tunga fortfarande kvar?”
Laozi tyckte det var en konstig fråga och sade:”Hur skulle du kunna prata om din tunga inte var där”.
”Var är mina tänder?” fortsatte Chang Cong.
När Laozi svarade att han inte hade några tänder kvar svarade Chang Cong med en fråga: ”Vet du varför jag frågade dig det här?”
Plötsligt förstod Laozi att hans lärare ville att han skulle inse och förstå något. Tänder är hårda och starka men hårda saker kan gå sönder, medan tungan är mjuk och böjlig men betydligt mer motståndskraftig.
Laozi insåg att att det här var en princip som gällde i alla mänskliga relationer och världsliga affärer, där det alltid är klokt att hålla en mjuk hållning. Att vara mjuk innebar att vara lugn och mjuk, tyst och fridsam. Det är en mjukhet som kan ge sken av att vara svaghet men har en stark inre kärna, vilket tillåter personen att vara vänlig, generös och förlåtande.

Laozi rider på en oxe med ”Tao Te Ching” i sin hand. Målning från Mingdynastin på National Palace Museum. Public Domain.
I sin bok ”Tao Te Ching”, skrev Laozi: ”Det finns inget under himlen som är mjukare och mer tillmötesgående än vatten. Ändå finns det inget som är bättre på att besegra det starka och solida; dess like finns inte.”
Han fortsatte: ”Den svaga kan övervinna den starka; det mjuka kan övervinna det styva. Alla under himlen vet det här, ändå kan ingen göra det i praktiken … Sanningen verkar ofta motsägelsefull.”
När Chang Cong undervisade Laozi om Zhous etikettsregler och betonade ödmjukhet och vidsynthet upplystes Laozi till en högre princip: Tao (naturens och universums Väg) kan sippra in i det mänskliga medvetandet som en mild ström, som mjukt renar och ger moralisk vägledning.
Översatt från engelska av Epoch Times Sverige. Berättelsen är återpublicerad med tillstånd från boken “Treasured Tales of China,” Vol 1.