I en debattartikel i Aftonbladet skriver Christian Ekström, vd för Skattebetalarna, och Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen, att de 100 miljoner i skattepengar som går till Almedalsveckan kunde i stället ha gått till välfärden eller någonting annat.
Sedan 2010 har antalet evenemang, som arrangeras av stat, kommun eller landsting, ökat från 154 till 500 stycken, skriver skribenterna.
Samtidigt menar de att många av evenemangen är slöseri med skattebetalarnas pengar.
De ger flera exempel på hur slöseriet kan se ut. Burlövs kommun, som har 18000 invånare, anordnar fjorton seminarier. Ett tema handlar om hur man äter frukost som barnen.
Ett annat exempel är när Malmö stad ordnar mingel där man inte ska prata utan bara var tyst. Arrangemanget heter: ”Ingenting som ska sägas, göras eller presenteras.”
Ett tredje exempel är Migrationsverket som anordnar 20 olika evenemang. Ett tema lyfts fram i ett seminarium heter ”varför har vi så svårt att prata om migration?” Debattförfattarna raljerar över Migrationsverkets bristande verklighetsförankring och frågar sig om myndigheten har öppnat en tidning de senaste åren. Detta då migrationsfrågan de senaste åren har fått stort fokus i medier och även inom politiken.
Debattförfattarna är kritiska till dylika arrangemang eftersom de menar att skattepengar ”läggs alltså på bokstavligen ingenting”.
De är inte emot att det offentliga Sverige medverkar vid Almedalsveckan. Men de är kritiska till evenemang som inte direkt gör någon nytta eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar.
De menar att många offentliga aktörer visar ”en häpnadsväckande nonchalans gentemot skattebetalarnas pengar”.
”Många av de över 100 miljoner som Almedalen kostar skattebetalarna skulle rimligtvis göra större nytta i välfärdens kärna, eller varför inte skattebetalarnas egna plånböcker”, skriver Christian Ekström och Johan Gustafsson i debattartikeln.
