loading


Lennart Ericson tar bilder på maten varje dag och delar i sociala medier. Bild: Facebook
Lennart Ericson tar bilder på maten varje dag och delar i sociala medier. Bild: Facebook
Inrikes

Därför fotar Lennart, 68, sin mat

Epoch Times

68-årige Lennart Ericson twittrar om mat. Anledningen är att han inte gillar den. Han hoppas att uppmärksamheten ska leda till en förändring.

– Maten är fruktansvärt dålig, det verkar som att man sparar in pengar på gamla och sjuka hela tiden, säger Lennart Ericson, 68 till Aftonbladet.

I flera år har Lennart tagit bilder av maten på de olika vårdinrättningar han har bott på. Han lägger ut dem på Twitter eller Facebook, ofta med en kritisk kommentar. 

Nu bor han på ett äldreboende på Hisingen, i Göteborg, men maten har varit under all kritik på alla ställen han har bott på.

Ville ha respons på kritiken

Han började twittra om maten eftersom han tyckte att han inte fick någon respons på sin kritik.

– Personalen säger ingenting när vi klagar. Jag får inget direkt svar och det händer ingenting. Jag blev så irriterad att jag drog i gång och började twittra, säger Lennart till GT.

Han riktade sig nyligen till lokala politiker och fick svar från Jahja Zeqiraj, S, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. 

"Det ser inte gott ut alls. Våra äldre skall ha mat som är god", svarade Zeqiraj på Twitter.

Inte näringsriktig

Självklart ska maten se god ut och smaka bra, men Lennart vill också att maten ska vara mer hälsosam, med mindre socker och fett. Han tar ostkakan som exempel: Den innehåller 25 procent socker, och sylten han får till innehåller 35 till 70 gram per 100 gram, säger han till Aftonbladet.

– Det kan väl inte vara svårt att laga god mat och näringsriktigt, det är väl ganska enkelt?

Han har diabetes, och ibland kan han inte äta maten för att den innehåller för mycket socker.

– Jag anser inte att den är näringsriktig, utan det är bara en massa fett och mjöl i tjocka såser, säger han till Aftonbladet.

 

Produktionskök

Maten på boendet tillagas inte på plats utan kommer från ett produktionskök en bit bort, eller utgår från hel- eller halvfabrikat.

Åsa Claesson, enhetschef för produktionsköken i området känner inte igen kritiken.

– Vi får jättemycket beröm för maten. Avdelningarna skriver att den är toppen, säger hon till GT.

Det är den varma maten som kommer från produktionsköket, medan boendet sköter råkosten. Den har Lennart också kritik mot; sallad får han bara ibland, säger han till GT.

Victor Ankarhem, som är enhetschef på äldreboendet lovar bättring.

– Den kritik vi får tar vi till oss och vi ser vad vi kan göra för att tillgodose behoven. Det är viktigt att vi lyssnar och hör vad det är för typ av mat boende vill ha, säger han till GT.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Lennart Ericson tar bilder på maten varje dag och delar i sociala medier. Bild: Facebook
Lennart Ericson tar bilder på maten varje dag och delar i sociala medier. Bild: Facebook
Inrikes

Därför fotar Lennart, 68, sin mat

Epoch Times

68-årige Lennart Ericson twittrar om mat. Anledningen är att han inte gillar den. Han hoppas att uppmärksamheten ska leda till en förändring.

– Maten är fruktansvärt dålig, det verkar som att man sparar in pengar på gamla och sjuka hela tiden, säger Lennart Ericson, 68 till Aftonbladet.

I flera år har Lennart tagit bilder av maten på de olika vårdinrättningar han har bott på. Han lägger ut dem på Twitter eller Facebook, ofta med en kritisk kommentar. 

Nu bor han på ett äldreboende på Hisingen, i Göteborg, men maten har varit under all kritik på alla ställen han har bott på.

Ville ha respons på kritiken

Han började twittra om maten eftersom han tyckte att han inte fick någon respons på sin kritik.

– Personalen säger ingenting när vi klagar. Jag får inget direkt svar och det händer ingenting. Jag blev så irriterad att jag drog i gång och började twittra, säger Lennart till GT.

Han riktade sig nyligen till lokala politiker och fick svar från Jahja Zeqiraj, S, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. 

"Det ser inte gott ut alls. Våra äldre skall ha mat som är god", svarade Zeqiraj på Twitter.

Inte näringsriktig

Självklart ska maten se god ut och smaka bra, men Lennart vill också att maten ska vara mer hälsosam, med mindre socker och fett. Han tar ostkakan som exempel: Den innehåller 25 procent socker, och sylten han får till innehåller 35 till 70 gram per 100 gram, säger han till Aftonbladet.

– Det kan väl inte vara svårt att laga god mat och näringsriktigt, det är väl ganska enkelt?

Han har diabetes, och ibland kan han inte äta maten för att den innehåller för mycket socker.

– Jag anser inte att den är näringsriktig, utan det är bara en massa fett och mjöl i tjocka såser, säger han till Aftonbladet.

 

Produktionskök

Maten på boendet tillagas inte på plats utan kommer från ett produktionskök en bit bort, eller utgår från hel- eller halvfabrikat.

Åsa Claesson, enhetschef för produktionsköken i området känner inte igen kritiken.

– Vi får jättemycket beröm för maten. Avdelningarna skriver att den är toppen, säger hon till GT.

Det är den varma maten som kommer från produktionsköket, medan boendet sköter råkosten. Den har Lennart också kritik mot; sallad får han bara ibland, säger han till GT.

Victor Ankarhem, som är enhetschef på äldreboendet lovar bättring.

– Den kritik vi får tar vi till oss och vi ser vad vi kan göra för att tillgodose behoven. Det är viktigt att vi lyssnar och hör vad det är för typ av mat boende vill ha, säger han till GT.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024