Dansk polisinsats kopplas till terrordåd
Den stora polisinsatsen i Danmark kan ha en koppling till terrorattacken mot en militärparad i staden Ahvaz i Iran. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Den stora polisinsatsen i Danmark kan ha en koppling till terrorattacken mot en militärparad i staden Ahvaz i Iran, enligt uppgifter till DR Nyheder.

Det var i fredags som stora delar av Danmark stängdes av och en svenskregistrerad Volvo efterlystes. Orsaken var misstankar om ett dödshot riktat mot flera personer, enligt den danska polisen och PET, den danska säkerhetspolisen.

Polisen kunde senare konstatera att den svenskregistrerade bilen inte hade något med hotet att göra.

Nu uppger flera oberoende källor för DR Nyheder att PET bedömde att det fanns en hotbild mot ett antal exiliranier i Danmark. Enligt uppgifterna till DR ingår personerna i en arabisk separatiströrelse.

Vid terrordådet i Ahvaz den 22 september började flera angripare skjuta mot en militärparad. Minst 25 personer dödades.

I ett tidigt skede pekade den iranska regimen ut den arabiska separatiströrelsen och sade att den har aktiva medlemmar i andra länder, bland annat Danmark. Gruppen har hävdat att den inte hade med dådet att göra.

Efter attacken kallades Danmarks ambassadör och även två andra europeiska länders ambassadörer upp av iranska utrikesdepartementet.

PET vill inte kommentera DR Nyheders uppgifter.

(TT)