Chefsdirigenten Oramo slutar

Oramo verkar bland annat som professor i orkesterdirigering vid Sibelius-Akademin. Nu avslutar han sin tid som chefsdirigent i Stockholm. Foto: Yanan Li


Sakari Oramo avgår efter 13 år som chefsdirigent på Konserthuset i Stockholm. I en storslagen Grand Final framförs Sibelius alla symfonier under fyra finalkonserter.

Samtidigt som försommaren med hast leder fram till student och skolavslutningar, spirar och pulserar det av aktivitet på Konserthuset i Stockholm.

Konserthusets sal och väggar fylls veckovis av en vacker och kraftfull naturkraft som letar sig in i alla språng och vrår och ut i etern genom de strömmade konsertversionerna på Konserthuset play. Sibelius symfonier är svåra att värja sig från. De bryter igenom, forcerar, berör och påminner om livet och naturens storslagenhet.

Det är med anledning av Sakari Oramos avgång som chefsdirigent på Konserthuset i Stockholm som alla Sibelius symfonier nu framförs. Med hela fyra finalkonserter den 19–29 maj blir det en stor Grand Final. Konserterna läggs ut på Konserthusets hemsida och det är Sakari Oramo själv som i kronologisk ordning dirigerar symfonierna.

En stor musikalisk resa inleds med den ensamma klarinetten i första symfonin och avslutas i det vibrerande och skimrande slutet i sjunde symfonin. Förutom symfonierna spelas violinkonserten med violinisten Lisa Batiashvili som solist. I andra stycken medverkar sångerskan Anu Komsi och cellisten Johannes Rostamo som solister.

Några kallar honom ”den bäste Sibeliusdirigenten” och det är utan tvekan så att Oramo känner Sibelius utan och innan. Hela 79 gånger har han dirigerat Sibelius musik tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Han beskriver själv på Konserthusets hemsida att han hos Sibelius gräver djupt – ”de profundis” och tycker att Sibelius musik ”börjar långt ner i jorden och växer upp mot stjärnorna”.  

Den finländske tonsättaren Jean Sibelius. Foto: PD-FINLAND-50

Sibelius utgick från det lilla för att skapa det stora.

– Sibelius filosofi var att de musikaliska materialen kom till honom från himlen. Alltså de där små bitarna som han började jobba på … Han jobbade fram stora enheter av det, med variation, harmoni, rytmik och liksom kom upp med fantastiska byggnader av musik, förklarar Oramo.

Att symfonierna ligger i kronologisk ordning är en fördel vid lyssningen på så sätt att liknande fragment känns igen i efterföljande symfoni. Det är som en kedja, säger Oramo.

Sakari Oramo debuterade så tidigt som 1994 med Filharmonikerna med bland annat Sibelius sjunde symfoni. Därefter fortsatte samarbetet med orkestern men det skulle dröja innan han skrev på något avtal.

Det var först när han avslutade sin anställning som chefsdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra 2008 som samarbetet i Stockholm påbörjades och Stockholms Konserthus fick sin efterlängtade chefsdirigent. Parallellt var han sedan från 2013 chefsdirigent för BBC Symphony Orchestra – en plats där han verkar än idag.

Likt Oramo har Konserthuset en lång relation till Sibelius. Sibelius sjunde symfoni uruppfördes i Stockholm och det var Sibelius själv som ledde orkestern.  

– Sibelius sjunde symfoni fick sin världspremiär med Stockholms Filharmoniska orkester och det känns och hörs. Det är någonting som ligger i luften här på Konserthuset som gynnar Sibelius musik, säger Sakari Orami.  

Samtidigt som finalkonserterna genomförs producerar Konserthuset en film om Oramo. Filmen heter “Oramo och Sibelius” och är ett musikporträtt om deras konstnärskap. Den kommer att ha premiär i höst.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Om Jean Sibelius

1865 föddes Jean Sibelius i Finland. Han studerade violin och komposition i olika städer i Europa och komponerade hela sju symfonier. Ett annat mindre verk, Finlandia, hade stor påverkan i den finländska självständighetskampen mot Ryssland.

Sibelius har även blivit associerad med naturen. Han var naturälskare och skrev om sina upplevelser i sin dagbok. Inspiration till ett tema i femte symfonin fick han från att ha sett sexton svanar flyga över sitt huvud.  

Källor: Nationalencyklopedin och www.konserhuset.se