Brinnande båt kantrad i Tromsø
Det brinner kraftigt på den ryska trålaren i Breivika Hamn i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen


Branden på en rysk trålare i Breivika havn i norska Tromsø fortsätter rasa. Fartyget har kantrat under förmiddagen.

En evakueringszon på 300 meter från fartyget utlystes på onsdagen och gäller fortfarande.

Polisen valde mellan att evakuera boende eller att sänka trålaren för att kyla ned den och släcka branden, meddelades på en presskonferens på onsdagskvällen.

Ombord finns en stor ammoniaktank, som utgör en risk om den exploderar.

Den ryska trålaren kantrade på torsdagsmorgonen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Stabsläge

Ett sjukhus i Tromsø är satt i stabsläge och överväger om avdelningar måste stängas. De anställda kan inte komma till jobbet eftersom vägar har stängts på grund av branden.

– Vi sitter i krismöte nu för att kartlägga situationen. Vi har utmaningar när det gäller att få folk till jobbet. Vi överväger om vi måste stänga delar av sjukhuset och be patienter att stanna hemma, men än så länge driver vi sjukhuset normalt, säger Jørn Resvoll vid Universitetssykehuset Nord-Norge.

Anställda på sjukhuset har uppmanats att hålla fönster stängda för att slippa rök i lokalerna.

"Gynnsammare vindriktning"

Räddningstjänsten har uppgett att släckningsarbetet måste göras försiktigt för att rök inte ska komma in i det närliggande sjukhusets ventilationssystem.

– Vindriktningen är gynnsammare nu än i natt när det gäller röken, men vi har stängt av ventilationsanläggningar och håller fönstren stängda, säger Resvoll.

Branden blossade upp igen på onsdagskvällen efter att utvecklingen först verkat gå åt att vara mer och mer under kontroll.

Larmet om branden kom till polisen klockan 10.59 på onsdagen, i samband med att båten lade till vid kajen. Alla 29 i besättningen har förts i säkerhet. Tolv personer har fått vård för möjliga rökskador, enligt polisen.

Orsaken till branden är inte känd.

(TT-NTB)