Brå-rapporten ingen begravning för "socioekonomiska faktorer"

Illustration: Jens Almroth


Den nya kunskapssammanställningen från Brå har landat väl i de vindar som råder i svensk debatt på det kriminalpolitiska området. Den tycks ge vatten på kvarn till dem som slutgiltigt vill få bort klyschan "socioekonomiska faktorer", men det lär knappast bli resultatet.

Det finns en hel del att säga om glappen mellan forskarnas, mediernas, politikernas och myndigheternas respektive världar, men det ligger utanför vad som kan fångas upp i en ledartext. Kortfattat kan man dock konstatera att Brå:s rapport är en kunskapssammanställning, alltså ingen ny egen forskning. Det är inte så att Brå plötsligt börjat forska på något de tidigare inte gjort och kommit fram till något helt nytt.

Vidare bör man redovisa att Brå säger att det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och brottslighet, bara att detta samband är relativt svagt. Vad man anser sig kunna säga utifrån det man funnit är ungefär bara att man inte kan förutse att någon kommer att bli delaktig i brott enbart baserat på socioekonomisk bakgrund.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!