Australien stänger karantänläger

Australien: Pandemin

Australier som blivit strandsatta utomlands under pandemin transporterades direkt till Howard Springs från flygplatsen för 14 dagars obligatorisk karantän. Foto: Lisa Mctiernan/Getty Images


Myndigheterna i Northern Territory i Australien stänger Howard Springs, ett av landets mest kontroversiella karantänläger för covid-19. Samtidigt stängs även andra vaccinations- och testcenter.

Regeringen i Northern Territory meddelar att man inte kommer att förnya de särskilda pandemilagarna som upphör att gälla den 16 juni. Det innebär att territoriets vaccinationsuppdrag upphör och att det så kallade karantänlägret Howard Springs Centre for National Resilience stängs.

Uppgifterna bekräftas av territoriets chefsminister Natasha Fyles, som säger att ”vi är på väg in i en värld där vi får leva med covid och att det särskilda nödläget och vaccinuppdraget kommer att upphöra”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!