Läkare i Kina om den hemska situationen: "Att se patienterna dö en efter en”
Medicinsk personal behandlar patienter smittade av COVID-19 på ett sjukhus i Wuhan, den 24 februari, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Chen, en av läkarna som behandlar några av de sjukaste patienterna i en kinesisk stad som drabbats hårt av COVID-19, säger att han var medveten om riskerna när han placerades i frontlinjen mot det nya coronavirusutbrottet.

– Jag är rädd för att bli smittad, och till och med dö. Efter att jag blev beordrad att åka, var det första jag gjorde att ta ett foto med min familj. Jag oroade mig för att jag inte skulle komma hem igen, säger han.

– Det är så många som dör. Dödlighetsgraden hos patienter i kritiskt tillstånd är cirka  80 procent, och dödlighetsgraden hos patienter i allvarligt tillstånd är 20 procent.

I en exklusiv intervju med The Epoch Times den 27 februari berättade Chen om vad han har sett och upplevt i staden Ezhou, cirka 50 mil öster om Wuhan, där utbrottet först uppstod. Båda städerna ligger i Hubeiprovinsen.

Som ung läkare med stor erfarenhet av att behandla patienter med luftvägssjukdomar på intensivvårdsavdelningar och andningsvårdsavdelningar, skickades han från en annan provins till Ezhou Centralsjukhus i februari för att hjälpa till att behandla det stora antalet COVID-19 patienter.

Kinesiska myndigheter har förbjudit medicinsk personal att göra medieintervjuer. För att skydda Chens identitet avslöjar The Epoch Times inte hans fullständiga namn och hemstad.

Situationen i Ezhou

Chen fick ett plötsligt meddelande från sin arbetsplats i början av februari. ”Vi åker till Hubei om tre och en halv timme.”

Ezhou är en stad med över 1 miljon människor. Den 23 januari tillkännagav myndigheterna i Ezhou och Wuhan att städerna skulle stängas ned och förbjöd all kollektivtrafik och annan trafik på vägarna för att förhindra människor att eventuellt sprida viruset.

Omkring 700-800 medicinsk personal har anlänt till Ezhou från andra provinser för att hjälpa till att behandla patienter, vilket innebär att det totala antalet medicinsk personal i staden uppgår till ungefär 3 500, berättar Chen.

Men det räcker ändå inte.

– Vi behöver mer [medicinsk personal]. Det är så många patienter, säger han.

Sjukhuset där Chen arbetar behandlar bara patienter i svårt och kritiskt tillstånd. Han säger att det för närvarande är över 300 patienter inlagda, inklusive mer än 40 i kritiskt tillstånd.

Chen säger att sjukhustjänstemän och läkare på plats har berättat för honom att ytterligare 700 till 800 patienter med coronavirus i milda och måttliga tillstånd får behandling på andra sjukhus i Ezhou.

De lokala myndigheterna har också godkänt och påbörjat byggandet av ett nytt sjukhus för att hantera virusutbrottet. Sjukhuset beräknas ha 772 bäddar totalt, och i dagsläget är en del av anläggningen med drygt 200 bäddar redan färdigställd.

– Det nya sjukhuset kommer att behandla patienter med måttliga till milda symtom, säger Chen.

Chen säger att det behövs fler medicinska förnödenheter, inklusive skyddsdräkter, masker, skyddsglasögon och desinfektionsmedel i Ezhou.

– Ezhou förlitade sig på Wuhan för medicinsk utrustning, men när Wuhan stängdes ned den 23 januari, blev Ezhou tvungen att säkra leveranser på egen hand. Så det är uppenbart att vi behöver alla slags resurser, säger han.

En sjuksköterska sköter utrustningen på en intensivavdelning för COVID-19 patienter på ett sjukhus i Wuhan, Kina, den 22 februari, 2020. Foto: STR7AFP via Getty Images

Tuffa förhållanden

Vid Chens sjukhus har omkring 70 stycken av personalen redan smittats av viruset till följd av patientkontakter.

– I början av utbrottet flockades mängder av patienter på sjukhuset. Den medicinska personalen hade inte tillräckligt med skyddsdräkter, så det var som om alla utsattes för ett virushav, säger Chen.

Han har hört att tusentals fler anställda har blivit smittade i Wuhan. Andra misstänks vara smittade eller har gjort CT-röntgen som visar vätska i lungorna – ett symptom på COVID-19 – men vars diagnostiska tester har visat negativt. Andra har dött.

Chen säger att den extremt tunga arbetsbelastningen skapar en mängd utmaningar för den medicinska personalen.

– Skyddsdräkterna är lufttäta och vi svettas när vi har dem på oss. Vi kan inte heller äta, dricka eller gå på toaletten under våra arbetspass, säger Chen.

Chen berättar att personalen inte kan ta av sig skyddsdräkterna förrän deras arbetspass är slut, eftersom de bara kan användas en gång. På grund av bristen på utrustning kan varje person bara använda en dräkt per dag. För att undvika behovet av att gå på toaletten väljer de att äta och dricka väldigt lite innan de börjar arbeta.

– Till och med en stark person är ofta utmattad efter ett sex timmars skift, säger Chen.

Han berättar att situationen var värre innan han och hans kollegor kom till Ezhou.

– De [lokal medicinsk personal] var tvungna att arbeta 12 timmar per dag i början [av utbrottet], säger Chen.

Men han säger att det svåraste är att uthärda att se patienterna lida.

– Att se patienterna dö en efter en … men vi har ingen fungerande behandling. När vi slutar arbetsdagen är vi väldigt ledsna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.