Fem nya coronafall på tre platser i Sverige
På Sahlgrenska universitetssjukhuset växlar man upp arbetet efter att ytterligare en person smittats i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT


Ytterligare fem personer i Sverige är smittade av det nya coronaviruset. Därmed har sammanlagt sju personer drabbats.

Folkhälsomyndigheten uppger att de nya fallen bekräftats i tre regioner.

Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har konstaterats vara smittade. Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisades smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Samtliga har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår. Det rör sig om ett 40-tal personer.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Kom från Iran

Det första konstaterade fallet i Stockholmstrakten rör en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

– Hon var frisk vid hemkomsten men insjuknade för tre dagar sedan, säger smittskyddsläkare Per Follin vid en presskonferens.

Kvinnan vårdas på infektionsklinken i Huddinge och kontakter i hennes närhet ska följas upp. Enligt Per Follin rör det sig om ett fåtal personer.

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning att risken för allmän smittspridning i samhället är låg, uppger avdelningschef Britta Björkholm vid pressträffen.

– Den risken är låg, men risken för enstaka fall är fortsatt hög. Vi ändrar inte vår bedömning riktigt än, säger hon.

Myndighetens rekommendation till personer som nyligen rest i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien är att hålla sig hemma.

Britta Björkholm (Folkhälsomyndigheten), Per Follin (smittskyddsläkare) och Elda Sparrelid (läkare) vid en pressträff i Solna efter beskedet om att ytterligare fem personer i Sverige smittats av det nya coronaviruset. Foto: Jonas Grönvik/TT

Vistats i Tyskland

Den kvinna i Uppsala som smittats hade exponerats för det nya coronaviruset när hon vistades i Tyskland. Kvinnan uppsökte vård sedan hon fått symptom på en luftvägsinfektion, och efter provtagning har det nu bekräftats att det rör sig om coronaviruset, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Regionen kommer att kartlägga vilka personer som kan ha utsatts för smittrisk genom att ha varit i kontakt med kvinnan.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands.

Intensifierat arbete

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man redan växlat upp arbetet mot viruset sedan smittan konstaterats i Västra Götaland på onsdagen. Sjukhuset har förväntat sig fler fall.

– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

På infektionskliniken var man väl förberedd. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. En patient vårdas i ett isolerat rum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet och uppmanas stanna hemma.

(TT)