Antalet sprängningar ökar – många förblir olösta
Antalet sprängningar i Sverige ökar. Foto: Epoch Times-arkivbild


Antalet sprängdåd i Sverige ökar. Från januari till september i år har 117 explosioner anmälts. Endast tio procent av fallen förra året blev lösta. Det visar en kartläggning som SvD har gjort.

Under samma period förra året var det 113 anmälningar, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Natten till torsdagen under loppet av några timmar inträffade tre sprängningar i Stockholmsområdet. En explosion skedde i närheten av en fastighet i Vaxholm. Drygt en timme senare small det i Södermalm. Kort därefter inträffade en explosion i en festlokal i Södertälje.

Enligt Mitt i har det i år hittills skett 37 sprängningar i polisregion Stockholm. Hela året 2018 inträffade 42 explosioner. Siffror från tidigare år går dock inte att få tag i eftersom brottskoden för allmänfarligt ödeläggelse genom sprängning kom till förra året.

Samtidigt som skjutvåldet ökar ser man alltså även en ökning av antalet sprängningar.

– Det är ofta samma personer som står för det dödliga skjutvapenvåldet som även ligger bakom sprängdåden, säger Sven Granath, kriminolog på Stockholmspolisen, till DN.

Sprängdåden är också svåra att klara upp då det är svårt att få fram någon teknisk bevisning. Explosionerna sker oftast på natten och det finns sällan några vittnen. Gärningsmannen hinner också ofta försvinna från platsen där sprängningen skedde.

– Uppklaringen på de här brotten är väldigt låg. Ingen av de sprängningar som haft dödlig utgång de senaste åren har klarats upp. Det är en väldigt stor utmaning för polisen, säger Granath till SvD.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.