Antalet brott på tåg ökade i Tyskland – 82 knivattacker förra året

Antalet brott på tåg och järnvägsstationer ökade kraftigt förra året. Foto: Thomas Lohnes/Getty Images


Under det gångna år registrerade den tyska polisen över 398 000 brott på tåg och järnvägsstationer. Över 80 knivattacker skedde på tåg. Det visar statistik som tidningen Bild am Sonntag tagit del av.

Totalt skedde 398 848 brott på antingen tåg eller järnvägsstationer i landet under 2022. Det är en ökning med 12 procent jämfört med året innan.

82 knivattacker inträffade på tåg och 99 attacker med andra tillhyggen, såsom basebollträ. Antalet sexualbrott ökade från 697 till 857.

Antalet våldsbrott med kniv på tåg eller järnstationer uppgick till 336 förra året. Det är mer än dubbelt så många som året innan.

Andelen personer med invandrarbakgrund bland de som var misstänkta för grov misshandel, rån, mord och dråp var 55,5 procent, enligt Bild am Sonntag.

Den 25 januari knivdödade en 33-årig man med palestinskt ursprung två passagerare på ett tåg i närheten av stationen Brokstedt mellan Hamburg och Kiel.

Kristdemokraterna CDU och systerpartiet CSU riktar skarp kritik mot inrikesminister Nancy Faeser (SPD) efter den uppmärksammade knivattacken.

Alexander Throm, inrikespolitisk talesperson för CDU, säger till tidningen att utvisningarna från Tyskland går för långsamt.

– Under den här federala regeringen skickas allt färre brottslingar och farliga personer tillbaka.

Faeser säger till Bild am Sonntag att hon ”förstår alla som undrar varför denna våldsbrottsling släpptes så snabbt och om allt gjordes för att kontrollera om han var en fara för andra”, samtidigt som hon menar att det ”är en fråga som rättsväsendet måste ta ställning till”.

– På samma sätt måste man noggrant undersöka om han kunde ha utvisats – hur svårt det än är juridiskt sett, särskilt när det gäller statslösa personer.

Kontakta journalisten: [email protected]