Fler barn utsätts för grooming på nätet
Grooming-strategierna på nätet har förändrats. Idag använder vuxna förövare ofta tjat, snabba hot och tidspress, snarare än att bygga upp ett falskt förtroende, för att få barn och ungdomar att gå med på sexuella tjänster. Foto: Shutterstock


Allt fler barn och unga under 18 år utsätts för hot och utpressning av vuxna på nätet för sexuella syften, så kallad grooming, vilket kan leda till sexuell exploatering och prostitution. Ökningen kommer i takt med att förövarnas strategier har förändrats, visar rapporter. 

En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att barn i större utsträckning än tidigare riskerar att exploateras och utnyttjas i prostitution och människohandel. Detta hänger ihop med att förövarna lättare får kontakt med barn på sociala medier och olika spel- och chattappar, som idag är en stor och viktig social mötesplats för barn och ungdomar.

För att hejda den här utvecklingen pekar rapporten på vikten av förebyggande arbete, där ökad information till föräldrar, barn, skola, myndigheter och barnrättsorganisationer är avgörande. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!