Alliansen agerar mot skattehöjningar
Allianspartierna uppges ha ett nytt besked om hur de ska försöka stoppa regeringens aviserade skattehöjningar. Foto: TT-arkivbild


Om regeringen lägger förslagen om de aviserade skattehöjningar skarpt i höstens budget kommer Alliansen att agera.

– Det bästa är att regeringen backar, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

En misstroendeförklaring kan riktas mot finansminister Magdalena Andersson, men eftersom skatteförslagen berör olika frågor så kan även näringsminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Anna Johansson komma ifråga.

– Min bedömning är att regeringen kommer att dra tillbaka de här skattehöjningarna. En minoritetsregering måste förstå att till sist måste den lyssna på riksdagen. Det är riksdagen som bestämmer i en demokrati, säger Jan Björklund.

TT: Är de här skattehöjningarna så viktiga att det är värt att riskera en regeringskris?
– Ja, de slår mot jobb och företag i en situation då vi borde göra det motsatta. Vi borde underlätta för jobb och företag, säger Björklund, som uppger att partierna kom överens sent i går kväll.

Alliansens finanspolitiska talespersoner ville inte uttala sig när de kom till finansutskottets möte men Liberalernas Mattias Sundin visade upp ett förslag till ett särskilt yttrande.

I förslaget står det att Alliansen är beredd att agera i riksdagen i form av en misstroendeförklaring om regeringens budget i höst innehåller förslag på skattehöjningarna.

De skattehöjningar Alliansen vill stoppa är en ny flygskatt, ändrade regler för fåmansbolag och att brytpunkten för de som ska betala statlig inkomstskatt inte flyttas upp så mycket som tidigare år.

De skatteförändringarna planerar regeringen att ha med i höstens budgetproposition för 2018.

(TT)