loading

Chokladmousse på avokado, med physalis på. Foto: Eva Sagerfors
Chokladmousse på avokado, med physalis på. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Alexandra De Paoli: Avokado gör gott i desserten – men även i hår och ansikte

Eva Sagerfors

Nu är den nyttiga avokadon i säsong, i alla fall de vi importerar från Europa. Prova Alexandra De Paolis goda, men enkla chokladmousse på avokado som ger både bättre nattsömn och gladare humör. Gör lite extra och använd den som ansiktsmask. Vi får också tips på en hårolja på avokado – bra när håret känns torrt.

Även om avokadon egentligen räknas som ett bär, så kallar vi den frukt till vardags. Den växer på träd som kan bli 20 meter höga, men i odling brukar man hålla dem runt tre meter för att underlätta skörden. Mest avokado växer det i Mexiko, men de odlas i många länder med medelhavsklimat och i Europa finns de i Spanien och Israel.

Den europeiska säsongen för avokado är från november till januari, berättar örtterapeuten Alexandra De Paoli för Yle.

Nyttig och god

Avokadon är rik på ett flertal vitaminer och mineraler, som B-, E- och K-vitamin, folat och kalium. Men här får vi också tryptofan, en aminosyra som kroppen inte kan producera själv. Tryptofan behövs för att vi ska kunna göra melatonin som är viktigt för sömnen. Tryptofan behövs också för vår tillverkning av serotonin, som också kallas ”lyckohormon”, eftersom det får oss att må bra och kan ge en lyckokänsla.

Vi kan äta avokado på många sätt.

– Jag tycker så mycket om avokado: den här färgen och doften, smörigheten och krämigheten, säger Alexandra.

En efterrätt eller ett mellanmål blir både nyttigt och mättande med avokado. Alexandra gör sin avokadomousse på avokado, kakao, honung och citron.

– Det här smakar verkligen efterrätt, man kan aldrig gissa att det är avokado i den. Jättegod, fräsch!

För hud och hår

Dessa ingredienser är även välgörande för huden och moussen kan faktiskt användas som en fuktighetsmask för ansiktet.

Avokado är fettrik och ungefär en femtedel består av olja, som får sin gröna färg från klorofyll, en kraftfull antioxidant. Oljan är rik på D- och E-vitamin. Häll den gärna över salladen, men Alexandra tipsar också om att använda avokadoolja till hud och hår.

Håret blir lätt torrt under vinterhalvåret. Då vill man tillföra lite extra fett för att bevara fukten i hårstråna. Här passar en hårolja med avokadoolja bra. Här nedan finns Alexandras recept som också kan hjälpa en torr hårbotten.

Chokladmousse med avokado

Det här behövs för 4-6 portioner

3 avokado

1 ½ dl kakaopulver

1 dl honung

½ dl vatten

Saften av 1 citron

Gör så här

Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer tills smeten blivit jämn. Smaka av med citronsaft och lägg upp i portionsskålar.

Avokadomoussen är ganska mäktig och därför tipsar Alexandra om att lägga upp i små skålar.

Ställ skålarna kallt för att få moussen mer krämig.

Krämig och nyttig avokado. Foto: Eva Sagerfors

Ansiktsinpackning

Smeta ut av moussen i ansiktet och låt den verka i 20 minuter. Skölj av den med ljummet vatten.

Hårolja för torrt hår och hårbotten

Det här behövs

88 ml avokadoolja

10 g smält kokosolja

2 ml eterisk olja av rosmarin

Gör så här

Blanda allt i en flaska. Skaka om.

Gnid in oljan i hårbotten och stryk ut i topparna. Låt inpackningen sitta i över natten, med en plastpåse eller duschmössa om håret. Sätt gärna en yllemössa utanpå för att hålla allt på plats och för att hålla värmen så att oljan lättare tränger in.

Tvätta ur oljan genom att schamponera utan att först blöta. Gnid in med schampo och låt verka någon minut. Skölj med ljummet vatten. Det kan behövas ytterligare en schamponering.

Har du inte tid för en inpackning går det att sätta lite grann av oljan direkt i de torra topparna och lämna där.

Oljan passar också bra för att smörja på trötta och svullna fötter och vrister.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Chokladmousse på avokado, med physalis på. Foto: Eva Sagerfors
Chokladmousse på avokado, med physalis på. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Alexandra De Paoli: Avokado gör gott i desserten – men även i hår och ansikte

Eva Sagerfors

Nu är den nyttiga avokadon i säsong, i alla fall de vi importerar från Europa. Prova Alexandra De Paolis goda, men enkla chokladmousse på avokado som ger både bättre nattsömn och gladare humör. Gör lite extra och använd den som ansiktsmask. Vi får också tips på en hårolja på avokado – bra när håret känns torrt.

Även om avokadon egentligen räknas som ett bär, så kallar vi den frukt till vardags. Den växer på träd som kan bli 20 meter höga, men i odling brukar man hålla dem runt tre meter för att underlätta skörden. Mest avokado växer det i Mexiko, men de odlas i många länder med medelhavsklimat och i Europa finns de i Spanien och Israel.

Den europeiska säsongen för avokado är från november till januari, berättar örtterapeuten Alexandra De Paoli för Yle.

Nyttig och god

Avokadon är rik på ett flertal vitaminer och mineraler, som B-, E- och K-vitamin, folat och kalium. Men här får vi också tryptofan, en aminosyra som kroppen inte kan producera själv. Tryptofan behövs för att vi ska kunna göra melatonin som är viktigt för sömnen. Tryptofan behövs också för vår tillverkning av serotonin, som också kallas ”lyckohormon”, eftersom det får oss att må bra och kan ge en lyckokänsla.

Vi kan äta avokado på många sätt.

– Jag tycker så mycket om avokado: den här färgen och doften, smörigheten och krämigheten, säger Alexandra.

En efterrätt eller ett mellanmål blir både nyttigt och mättande med avokado. Alexandra gör sin avokadomousse på avokado, kakao, honung och citron.

– Det här smakar verkligen efterrätt, man kan aldrig gissa att det är avokado i den. Jättegod, fräsch!

För hud och hår

Dessa ingredienser är även välgörande för huden och moussen kan faktiskt användas som en fuktighetsmask för ansiktet.

Avokado är fettrik och ungefär en femtedel består av olja, som får sin gröna färg från klorofyll, en kraftfull antioxidant. Oljan är rik på D- och E-vitamin. Häll den gärna över salladen, men Alexandra tipsar också om att använda avokadoolja till hud och hår.

Håret blir lätt torrt under vinterhalvåret. Då vill man tillföra lite extra fett för att bevara fukten i hårstråna. Här passar en hårolja med avokadoolja bra. Här nedan finns Alexandras recept som också kan hjälpa en torr hårbotten.

Chokladmousse med avokado

Det här behövs för 4-6 portioner

3 avokado

1 ½ dl kakaopulver

1 dl honung

½ dl vatten

Saften av 1 citron

Gör så här

Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer tills smeten blivit jämn. Smaka av med citronsaft och lägg upp i portionsskålar.

Avokadomoussen är ganska mäktig och därför tipsar Alexandra om att lägga upp i små skålar.

Ställ skålarna kallt för att få moussen mer krämig.

Krämig och nyttig avokado. Foto: Eva Sagerfors

Ansiktsinpackning

Smeta ut av moussen i ansiktet och låt den verka i 20 minuter. Skölj av den med ljummet vatten.

Hårolja för torrt hår och hårbotten

Det här behövs

88 ml avokadoolja

10 g smält kokosolja

2 ml eterisk olja av rosmarin

Gör så här

Blanda allt i en flaska. Skaka om.

Gnid in oljan i hårbotten och stryk ut i topparna. Låt inpackningen sitta i över natten, med en plastpåse eller duschmössa om håret. Sätt gärna en yllemössa utanpå för att hålla allt på plats och för att hålla värmen så att oljan lättare tränger in.

Tvätta ur oljan genom att schamponera utan att först blöta. Gnid in med schampo och låt verka någon minut. Skölj med ljummet vatten. Det kan behövas ytterligare en schamponering.

Har du inte tid för en inpackning går det att sätta lite grann av oljan direkt i de torra topparna och lämna där.

Oljan passar också bra för att smörja på trötta och svullna fötter och vrister.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024