loadingAtt andas in ångan från eterisk lavendelolja har visat sig ha många terapeutiska effekter. Foto: Richárd Ecsedi, Unsplash
Att andas in ångan från eterisk lavendelolja har visat sig ha många terapeutiska effekter. Foto: Richárd Ecsedi, Unsplash
Hälsa

7 läkande effekter av lavendelolja

GreenMedInfo

Lavendel har använts för medicinska ändamål, särskilt i traditionell kinesisk medicin, i över 2500 år. Idag är lavendel den populäraste eteriska oljan i världen.

De olika föreningarna i lavendeloljan har svampdödande, bakteriedödande och antibiotiska effekter.

Antikens perser, greker och romare brukade lägga lavendelblommor i sitt badvatten, och namnet i sig kommer från latinets "lavare" som betyder att tvätta. Egyptierna använde lavendel som parfym och till mumifiering.

Det finns sju terapeutiska fördelar med eterisk lavendelolja som har bekräftats i vetenskapliga studier:

1. Lindrar ångest

En tysk studie upptäckte att lavendelolja är effektivare än placebo för att lindra ångest hos äldre patienter. Forskarna drog slutsatsen att det var ett effektivt och accepterat alternativ till syntetiska mediciner.

I en annan studie med nittio patienter som med oro väntade på att genomgå öppen hjärtkirurgi, lät forskarna patienterna andas in antingen lavendelolja eller destillerat vatten i tjugo minuter. Genom att andas in lavendel minskades oron och kortisolnivåerna. Ett frågeformulär som besvarades av patienterna visade att lavendel minskade oron med 10,8 procent. Blodprov visade att kortisolnivåerna sjönk med hela 69,6 procent.

I en studie lät man sextio hjärtpatienter på en intensivvårdsavdelning (IVA) andas in två procentig eterisk lavendelolja varje dag. Efter femton dagar visade patienterna som andades in lavendel betydligt mindre oro. Forskare drog slutsatsen att lavendel är icke-invasiv, billig, lätt att tillämpa och ett kostnadseffektivt hjälpmedel för hjärtpatienter på IVA.

2. Förbättrar sömnen

Flera studier visar på effektiviteten av aromaterapi med lavendel när det gäller sömnrelaterade sjukdomar. I en studie från 2015 med 158 nyblivna mödrar i Iran delades kvinnorna slumpmässigt in i två grupper. En grupp droppade lavendelolja på en bomullstuss och tog tio djupa andetag innan de somnade. De hade också bomullstussen nära kudden under natten. De gjorde detta fyra gånger i veckan. En kontrollgrupp gjorde samma sak med en placeboolja istället för lavendel. Efter åtta veckor märktes det att kvinnorna som andats in lavendel hade förbättrat sin sömnkvalitet betydande jämfört med kontrollgruppen.

Torkade lavendelblommor kan läggas i en liten tygpåse och ha i eller invid sängen när man ska sova. Foto: Pixabay

3. Lindrar PMS

Det uppskattas att 45 procent av kvinnorna lider av måttlig till svår dysmenorré (intensiv mensvärk). Dessa problem uppkommer i samband med menstruationen och kan orsaka kramper, illamående, kräkningar, trötthet, aptitlöshet, diarré och huvudvärk.

Massage med lavendelolja kan lindra dysmenorré enligt en mindre studie från Turkiet. I studien deltog 44 barnmorskor och sjuksköterskestudenter som masserade sig själva med lavendelolja eller petroleumolja som placebo. Lavendeloljan visade sig lindra menstruationssmärtor på en statistisk signifikant nivå.

I en iransk studie med 80 frivilliga barnmorske- och sjuksköterskestudenter, fick de slumpmässigt massage med lavendelolja eller med en neutral olja under två på varandra följande menstruationscykler. Deras smärtnivå mättes före och 30 minuter efter massagen. Massage med lavendelolja gav en betydande minskning av menstruationssmärtan jämfört med placebo.

Forskarna upptäckte att den lokala appliceringen av lavendelolja fick musklerna att slappna av, förbättrade blodtillförseln till vävnaderna och ökade elasticiteten. De aktiva komponenterna i lavendelolja fanns kvar på huden i cirka 90 minuter efter behandlingen. Dessutom absorberas oljan i blodomloppet när man applicerar den på huden eller andas in den.

Förutom smärta upplever många kvinnor känslomässig stress i samband med menstruation. En japansk studie publicerad 2013 upptäckte att lavendel kan hjälpa om man andas in den. Forskarna studerade sjutton kvinnor i 20-årsåldern med milda till måttliga premenstruella symtom. Kvinnorna andades in antingen lavendel eller vatten. De upptäckte att bara tio minuters inandning av lavendel avsevärt ökade aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet jämfört med vattnet. Dessutom visade psykologiska tester på  kvinnorna att lavendel signifikant minskade känslor av depression/nedstämdhet och förvirring så länge som 35 minuter efter inandning.

4. Minskar smärta

Det är bevisat att lavendel kan lindra smärta. I en studie delades 106 patienter som genomgick perifer venkateter (PVK) in i två grupper. PVK är en plastkateter som läggs i en perifer ven i syfte att dra blod eller tillföra vätskor, läkemedel, näring, kemoterapi, eller blodprodukter. En grupp patienter fick aromaterapi med lavendel och den andra gruppen fick falsk aromaterapi. Efter genomförandet av PVK hade personerna i lavendelgruppen betydligt mindre smärta än placebogruppen. Dessutom var patienten betydligt nöjdare i lavendelgruppen.

Njurdialys kan vara smärtsamt och orsaka oro eller ångest hos patienterna när man för in dialysnålarna. I en studie från Iran delades 34 hemodialyspatienter in i tre grupper. Den första gruppen fick eterisk lavendelolja lokalt, då man stack in dialysnålarna. Den andra gruppen fick ingenting och den tredje gruppen fick vatten som placebo. Smärtintensiteten sjönk med 37 procent för lavendelgruppen jämfört med gruppen som inte fick någonting och minskade med 31 procent jämfört med placebogruppen.

I en färsk studie som publicerades i Journal of Alternative Complementary Medicine, delades hundra patienter i åldrarna 19–64 år med njursten in i två grupper. En grupp fick standardbehandling med 75 mg diklofenaknatrium, en icke-steroid antiinflammatorisk medicin. Den andra gruppen fick aromterapi med lavendel utöver diklofenak. Smärtan mättes 30 minuter efter behandlingarna och var betydligt lägre i gruppen som fått aromaterapi med lavendel.

Doften av ett blommande lavendelfält är lugnande och balanserande. Foto: Pixaby

5. Minskar stress

Förutom att lindra ångest och smärta kan lavendelolja bidra till att minska fysiologiska tecken på stress. I en studie med tjugo friska frivilliga, jämförde thailändska forskare lavendel med sötmandelolja. De mätte försökspersonernas blodtryck, hjärtfrekvens, andningsfrekvens och hudtemperatur för att bestämma stressnivån i det autonoma nervsystemet. Dessutom bad man försökspersonerna ett notera sina humörsvängningar, om de kände sig tillfreds eller kände obehag, obekväma, sensuella, avslappnade eller utvilade.

Resultaten visade att inandning av lavendelolja sänkte blodtryck, hjärtfrekvens, och hudtemperatur betydligt. Dessutom sade lavendelgruppen att de kände sig mer aktiva, fräschare och mer avslappnade än gruppen som fått mandelolja.

6. Lindrar svampinfektioner

Omkring 75 procent av kvinnorna drabbas av candidavaginit (vaginal svampinfektion) minst en gång under sin livstid. Orsaken i 85-90 procent av fallen är Candida albicans. Konventionell medicin använder läkemedlet klotrimazol för att behandla vaginala infektioner. Det har biverkningar så som ökade leverenzymer, smärtsam urinering, och depression.

I en nyligen genomförd studie jämförde forskare eterisk lavendelolja med klotrimazol på Candida albicans i ett labb. Efter 48 timmar var mängden svampceller lägre hos lavendel än hos klotrimazol.

7. Lindrar munsår

Lavendelolja har visat sig hjälpa mot munsår. I en studie med 115 patienter med återkommande aftösa sår behandlades försökspersonerna med lavendelolja eller placebo. I lavendelgruppen minskade inflammationen och såret blev mindre. Dessutom gick läkningsprocessen två till fyra dagar snabbare i lavendelgruppen. Och man noterade smärtlindring redan efter den första dosen med lavendel.

Trots att en del av studierna ovan är små och inte har bekräftats i större omfattning, så har lavendelns lugnande påverkan och medicinska kvalitet uppskattats och förts vidare av människor runt om i världen i århundraden vid Medelhavet, på den Arabiska halvön, i Kina och andra länder.

När du köper eterisk lavendelolja, välj en ekologisk, terapeutisk kvalitetsprodukt. Använd den direkt på huden eller blanda den med en basolja, så som sesamolja eller kokosolja.

Du kan också gnugga två eller tre droppar eterisk lavendelolja i handflatorna och sedan andas in oljan. Tillsätt ett par droppar när du skall tvätta textilier. Du kan också droppa fyra till sex droppar i en sprayflaska med ungefär 2.5 deciliter vatten. Spraya på huden eller i rummet.

Om du vill veta mer om naturliga, helande ämnen som eterisk lavendelolja, gå till GreenMedInfo.comDetta arbete är återgett och publicerat med tillstånd från GreenMedInfo LLC.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAtt andas in ångan från eterisk lavendelolja har visat sig ha många terapeutiska effekter. Foto: Richárd Ecsedi, Unsplash
Att andas in ångan från eterisk lavendelolja har visat sig ha många terapeutiska effekter. Foto: Richárd Ecsedi, Unsplash
Hälsa

7 läkande effekter av lavendelolja

GreenMedInfo

Lavendel har använts för medicinska ändamål, särskilt i traditionell kinesisk medicin, i över 2500 år. Idag är lavendel den populäraste eteriska oljan i världen.

De olika föreningarna i lavendeloljan har svampdödande, bakteriedödande och antibiotiska effekter.

Antikens perser, greker och romare brukade lägga lavendelblommor i sitt badvatten, och namnet i sig kommer från latinets "lavare" som betyder att tvätta. Egyptierna använde lavendel som parfym och till mumifiering.

Det finns sju terapeutiska fördelar med eterisk lavendelolja som har bekräftats i vetenskapliga studier:

1. Lindrar ångest

En tysk studie upptäckte att lavendelolja är effektivare än placebo för att lindra ångest hos äldre patienter. Forskarna drog slutsatsen att det var ett effektivt och accepterat alternativ till syntetiska mediciner.

I en annan studie med nittio patienter som med oro väntade på att genomgå öppen hjärtkirurgi, lät forskarna patienterna andas in antingen lavendelolja eller destillerat vatten i tjugo minuter. Genom att andas in lavendel minskades oron och kortisolnivåerna. Ett frågeformulär som besvarades av patienterna visade att lavendel minskade oron med 10,8 procent. Blodprov visade att kortisolnivåerna sjönk med hela 69,6 procent.

I en studie lät man sextio hjärtpatienter på en intensivvårdsavdelning (IVA) andas in två procentig eterisk lavendelolja varje dag. Efter femton dagar visade patienterna som andades in lavendel betydligt mindre oro. Forskare drog slutsatsen att lavendel är icke-invasiv, billig, lätt att tillämpa och ett kostnadseffektivt hjälpmedel för hjärtpatienter på IVA.

2. Förbättrar sömnen

Flera studier visar på effektiviteten av aromaterapi med lavendel när det gäller sömnrelaterade sjukdomar. I en studie från 2015 med 158 nyblivna mödrar i Iran delades kvinnorna slumpmässigt in i två grupper. En grupp droppade lavendelolja på en bomullstuss och tog tio djupa andetag innan de somnade. De hade också bomullstussen nära kudden under natten. De gjorde detta fyra gånger i veckan. En kontrollgrupp gjorde samma sak med en placeboolja istället för lavendel. Efter åtta veckor märktes det att kvinnorna som andats in lavendel hade förbättrat sin sömnkvalitet betydande jämfört med kontrollgruppen.

Torkade lavendelblommor kan läggas i en liten tygpåse och ha i eller invid sängen när man ska sova. Foto: Pixabay

3. Lindrar PMS

Det uppskattas att 45 procent av kvinnorna lider av måttlig till svår dysmenorré (intensiv mensvärk). Dessa problem uppkommer i samband med menstruationen och kan orsaka kramper, illamående, kräkningar, trötthet, aptitlöshet, diarré och huvudvärk.

Massage med lavendelolja kan lindra dysmenorré enligt en mindre studie från Turkiet. I studien deltog 44 barnmorskor och sjuksköterskestudenter som masserade sig själva med lavendelolja eller petroleumolja som placebo. Lavendeloljan visade sig lindra menstruationssmärtor på en statistisk signifikant nivå.

I en iransk studie med 80 frivilliga barnmorske- och sjuksköterskestudenter, fick de slumpmässigt massage med lavendelolja eller med en neutral olja under två på varandra följande menstruationscykler. Deras smärtnivå mättes före och 30 minuter efter massagen. Massage med lavendelolja gav en betydande minskning av menstruationssmärtan jämfört med placebo.

Forskarna upptäckte att den lokala appliceringen av lavendelolja fick musklerna att slappna av, förbättrade blodtillförseln till vävnaderna och ökade elasticiteten. De aktiva komponenterna i lavendelolja fanns kvar på huden i cirka 90 minuter efter behandlingen. Dessutom absorberas oljan i blodomloppet när man applicerar den på huden eller andas in den.

Förutom smärta upplever många kvinnor känslomässig stress i samband med menstruation. En japansk studie publicerad 2013 upptäckte att lavendel kan hjälpa om man andas in den. Forskarna studerade sjutton kvinnor i 20-årsåldern med milda till måttliga premenstruella symtom. Kvinnorna andades in antingen lavendel eller vatten. De upptäckte att bara tio minuters inandning av lavendel avsevärt ökade aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet jämfört med vattnet. Dessutom visade psykologiska tester på  kvinnorna att lavendel signifikant minskade känslor av depression/nedstämdhet och förvirring så länge som 35 minuter efter inandning.

4. Minskar smärta

Det är bevisat att lavendel kan lindra smärta. I en studie delades 106 patienter som genomgick perifer venkateter (PVK) in i två grupper. PVK är en plastkateter som läggs i en perifer ven i syfte att dra blod eller tillföra vätskor, läkemedel, näring, kemoterapi, eller blodprodukter. En grupp patienter fick aromaterapi med lavendel och den andra gruppen fick falsk aromaterapi. Efter genomförandet av PVK hade personerna i lavendelgruppen betydligt mindre smärta än placebogruppen. Dessutom var patienten betydligt nöjdare i lavendelgruppen.

Njurdialys kan vara smärtsamt och orsaka oro eller ångest hos patienterna när man för in dialysnålarna. I en studie från Iran delades 34 hemodialyspatienter in i tre grupper. Den första gruppen fick eterisk lavendelolja lokalt, då man stack in dialysnålarna. Den andra gruppen fick ingenting och den tredje gruppen fick vatten som placebo. Smärtintensiteten sjönk med 37 procent för lavendelgruppen jämfört med gruppen som inte fick någonting och minskade med 31 procent jämfört med placebogruppen.

I en färsk studie som publicerades i Journal of Alternative Complementary Medicine, delades hundra patienter i åldrarna 19–64 år med njursten in i två grupper. En grupp fick standardbehandling med 75 mg diklofenaknatrium, en icke-steroid antiinflammatorisk medicin. Den andra gruppen fick aromterapi med lavendel utöver diklofenak. Smärtan mättes 30 minuter efter behandlingarna och var betydligt lägre i gruppen som fått aromaterapi med lavendel.

Doften av ett blommande lavendelfält är lugnande och balanserande. Foto: Pixaby

5. Minskar stress

Förutom att lindra ångest och smärta kan lavendelolja bidra till att minska fysiologiska tecken på stress. I en studie med tjugo friska frivilliga, jämförde thailändska forskare lavendel med sötmandelolja. De mätte försökspersonernas blodtryck, hjärtfrekvens, andningsfrekvens och hudtemperatur för att bestämma stressnivån i det autonoma nervsystemet. Dessutom bad man försökspersonerna ett notera sina humörsvängningar, om de kände sig tillfreds eller kände obehag, obekväma, sensuella, avslappnade eller utvilade.

Resultaten visade att inandning av lavendelolja sänkte blodtryck, hjärtfrekvens, och hudtemperatur betydligt. Dessutom sade lavendelgruppen att de kände sig mer aktiva, fräschare och mer avslappnade än gruppen som fått mandelolja.

6. Lindrar svampinfektioner

Omkring 75 procent av kvinnorna drabbas av candidavaginit (vaginal svampinfektion) minst en gång under sin livstid. Orsaken i 85-90 procent av fallen är Candida albicans. Konventionell medicin använder läkemedlet klotrimazol för att behandla vaginala infektioner. Det har biverkningar så som ökade leverenzymer, smärtsam urinering, och depression.

I en nyligen genomförd studie jämförde forskare eterisk lavendelolja med klotrimazol på Candida albicans i ett labb. Efter 48 timmar var mängden svampceller lägre hos lavendel än hos klotrimazol.

7. Lindrar munsår

Lavendelolja har visat sig hjälpa mot munsår. I en studie med 115 patienter med återkommande aftösa sår behandlades försökspersonerna med lavendelolja eller placebo. I lavendelgruppen minskade inflammationen och såret blev mindre. Dessutom gick läkningsprocessen två till fyra dagar snabbare i lavendelgruppen. Och man noterade smärtlindring redan efter den första dosen med lavendel.

Trots att en del av studierna ovan är små och inte har bekräftats i större omfattning, så har lavendelns lugnande påverkan och medicinska kvalitet uppskattats och förts vidare av människor runt om i världen i århundraden vid Medelhavet, på den Arabiska halvön, i Kina och andra länder.

När du köper eterisk lavendelolja, välj en ekologisk, terapeutisk kvalitetsprodukt. Använd den direkt på huden eller blanda den med en basolja, så som sesamolja eller kokosolja.

Du kan också gnugga två eller tre droppar eterisk lavendelolja i handflatorna och sedan andas in oljan. Tillsätt ett par droppar när du skall tvätta textilier. Du kan också droppa fyra till sex droppar i en sprayflaska med ungefär 2.5 deciliter vatten. Spraya på huden eller i rummet.

Om du vill veta mer om naturliga, helande ämnen som eterisk lavendelolja, gå till GreenMedInfo.comDetta arbete är återgett och publicerat med tillstånd från GreenMedInfo LLC.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024