500 000 år gammal och fortfarande vid liv


Människan har alltid sökt efter svaret till gåtan om evigt liv. Professor Eske Willerslev vid Köpenhamns Universitet, tror att man efter upptäckten av en halv miljon år gamla – och levande – bakterier kan lära sig förstå mekanismerna bakom åldrandet.

Willerslev ingår i ett forskarteam som gjort undersökningar bland annat i nordvästra Kanada. Prov togs på jordlagret under permafrosten och där fann forskarna bakterier och de var levande.

– Forskare har känt till att dessa mikrober kunde överleva en längre tid utan mat men fram tills nu har man inte varit överens om hur länge de kunde leva, säger Willerslev till Reuters.

De sensationella med dessa mikrober är att de är en halvmiljon år gamla och det är första gången man funnit så gamla organismer som fortfarande har liv i sig.

Människan har alltid sökt efter evigt liv och den gåtan är fortfarande olöst. Men Willerslev menar att fyndet kan ge oss en förståelse om de mekanismer som ligger bakom åldrandet.

– I dessa mikrober ligger nyckeln till förståelsen av hur celler undgår att åldras över kort tid, som till exempel våra egna celler, säger Eske Willerslev till Ritzau.