5 enkla utflykter nära dig – friluftsexperterna tipsar
Var social på vårvintern och grilla korv i naturen med dina nära. Det finns många utflyktsplatser och friluftsgårdar som ställts i ordning för allmänheten av kommuner eller lokala föreningar. (Foto: Eva Sagerfors /Epoch Times Sverige)


Vårvintern lockar till utflykter i naturen. Det sägs att maten smakar bättre utomhus. Behöver man då ha en espresso-maskin med i ryggsäcken eller räcker det med pulverkaffe? Två friluftsexperter ger enkla tips på grejer och utflykter. Så lämna skärmarna hemma och kom ut i naturen!

– Man ska börja med den enkla självklarheten i att bara vara. Det viktiga är egentligen inte vad man gör utan att man gör någonting, säger Anders Tapper, chefredaktör för Svenska Turistföreningens medlemstidning, Turist.

Både han och Nina Österlöf, som säljer friluftsartiklar för Addnature i Stockholm, är helt överens om att det är och ska vara enkelt att ta sig ut i naturen.

– Om man ska på en skogsutflykt över dagen behöver man bara varma kläder, en god matsäck och gott sällskap. Och det verkar de flesta av våra kunder också tycka, säger hon.

Mindre viktigt med prylar

Anders Tapper ser prylarna som en drivkraft som kan locka ut fler i naturen, till exempel genom sportaktiviteter, men han tycker inte att det är viktigt i början.

Nina Österlöf berättar att hon just nu säljer mer kläder än prylar. Hon har märkt att folk tänker på miljön när de handlar.

– Väldigt många frågar efter miljövänliga grejer, eller saker med så låg miljöpåverkan som möjligt. Det är viktigt och coolt att värna om naturen som man vistas i, säger hon.

Det gäller både kläder och prylar – att välja sådant som innehåller så lite skadliga ämnen för miljön som möjligt, till exempel titanbestick, rostfria termosar och tallrikar, skålar och kåsor gjorda i bambu. Det ska vara så lite miljöpåverkan som möjligt.

Äventyr på hemmaplan

Anders Tapper tipsar om enkla utflykter i närområdet och menar att äventyret kan vara lättare att hitta än man tror. Det är dessutom klimatsmart att inte åka så långt bort.

Frilufts

Anders Tapper, chefredaktör på tidningen Turist, vill uppmuntra till att komma ut och umgås i naturen på picknick. Prylar är inte så viktiga, tycker han. Själv tar han alltid med sig kniven för att kunna tälja en grillpinne. (Foto: Privat bild)

1. Ta med matsäck och gör en enkel fikatur. Leta upp naturen i närheten; en skogsslänt, en park, en strand, eller ett litet berg.

2. Besök traktens högsta topp och bestig den!

3. Ta dig till kusten och se mötet mellan vinter och öppet vatten.

4. Besök sevärdheter på ”fel” säsong, till exempel en turistort.

5. En mini-semester ordnar man enkelt genom att sova en natt på vandrarhem i närmsta stad.

För den som vill följa med på en ordnad utflykt rekommenderar han att se vad som arrangeras lokalt. På många orter ordnar kommunen och organisationer, som till exempel Friluftsfrämjandet, särskilda aktiviteter under loven. Arrangörerna har ofta med den utrustning som behövs.

En favorit för Anders Tapper så här års, är pimpelfiske.

– Jag tycker om att höra ljudet av att borra i isen. Då får man det här att bara vara, spänningen med fisken, och lite sol på näsan, säger han.

Friluftsliv – en svensk tradition

Rekorddom mot vattenföroreningar i Kina

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri