5 000 arbetare i Sichuan i Wukan-inspirerad strejk
Spänd stämning i Sichuan, där strejkande mötte polis. (Foto från Weibo.com)


Nästan 10 000 anställda på Chengdu Steel & Vanadium Company (CSVC) gick ut i strejk den 4 januari. Omkring 5 000 av dem marscherade från fabriken till infarten till motorvägen mellan Chengdu och Mianyang, där de stoppades av över 1 000 poliser, enligt rapporter.

Ett par timmar senare började polisen skingra folkmassan med våld och använde pepparsprej.

Tre anställda skadades och fem greps.

CSVC ligger i Qingbaijangdistriktet i Chengdu, Sichuanprovinsens huvudstad.

Den 30 december lyckades 2 000 anställda på Sichuan Chemical Engineering Group Company (CEGC), som ligger i samma område, få igenom sina krav genom att strejka och blockera trafiken. Deras månadslön och årliga bonus höjdes.

Anställda på CSVC beslutade sig för att följa i deras fotspår och utlyste strejk.

Zhang, en av de anställda, sade till Epoch Times att de tidigare var rädda för att råka illa ut, men att de inspirerats av markrättighetsprotesterna i Wukan i Guangdongprovinsen och de strejkande på CEGC och beslutat att kämpa för sin sak.

Myndigheterna mobiliserade över 1 000 beväpnade kravallpoliser för att blockera demonstranterna vid motorvägen. Det ledde till att trafiken paralyserades.

När lokala myndighetsföreträdare och en representant för företagets arbetsenhet kom till platsen bad de de anställda att lämna platsen och lovade att komma med en plan för att lösa lönefrågan.

De anställda krävde att företagets representanter lovade dem löneförhöjning på plats, annars skulle de stanna, men det gick representanten inte med på.

Efter några timmars dödläge började polisen skingra demonstranterna med våld.

Enligt Yuan, en anställd som var med i protesten, använde polisen pepparsprej på dem, skadade tre personer och grep fem. De anställda bad företagets representant att släppa de fem som gripits och att företagets chef skulle komma och tala med dem. Representanten lovade att be polisen släppa de gripna, men chefen vägrade att tala med demonstranterna.

Yuan sade också att efter att polisen skingrat demonstranterna den 4 januari återvände omkring 1 000 av dem till fabriken och samlades vid huvudingången. Fabriken släppte inte in någon. De anställda samlade ihop en strejkkassa på 10 000 yuan och använde en del av pengarna för att köpa mat och tält så de kunde fortsätta strejken.

En del av de anställda sade att offentliganställda inom olika statliga organisationer får löneförhöjningar varje år, vilket pressar upp efterfrågan i Kina. Lönerna på CSVC är dock ganska låga och halkar efter jämfört med levnadskostnaderna.

Zhang, en annan anställd, sade att den genomsnittliga månadslönen ligger på 1 200 yuan, så de har ont om pengar. En del av dem måste ta ett till jobb, som cykeltaxiförare eller säkerhetsvakt.

Vissa kvinnliga anställda måste jobba på nattklubbar för att kunna få det att gå ihop.

– Protesterna i Wukan har startat en trend. De anställda på CEGC har också lyckats få igenom sina krav. De anställda på CSVC kan inte vara tysta längre, sade Zhang.

CSVC är ett dotterbolag till Pangang Group Steel Vanadium & Titanium Co. Företaget tillverkar metallstänger och rör och har över 14 000 anställda.

Översatt från engelska