240 år gammal tidskapsel öppnad i Storkyrkan

Under renoveringsarbete i Storkyrkan har man hittat flera tidskapslar, bland annat en från 1700-talet. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Under renoveringen av Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm har man funnit flera stängda plåtlådor – tidskapslar – från 1700- och tidigt 1900-tal. I veckan öppnades de inför en nyfiken publik.

I den första och äldsta lådan, försluten 1742, återfanns ett hopvikt papper – stort som ett A3-ark när det vecklats ut. I snirklig skrift står där att det gamla tornet togs ner 1736 och att det nya färdigställdes 1742 – ett årtal som inte varit exakt klarlagt tidigare.

– Det här är den finaste kapsel jag har varit med och öppnat. Att skriften från 1742 var så fin, nästan som ett konstverk, det sticker verkligen ut, säger byggnadsantikvarie Max Laserna, till Kyrkans Tidning.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!