21 delstater stämmer Biden för att ha stoppat oljeledningen Keystone XL
Texas delstatsåklagare Ken Paxton i Washington D.C. den 20 maj 2019. Foto: Samira Bouaou


Över 20 delstater har gått samman och stämt USA:s president Joe Biden och hans administration för beslutet att stoppa utbyggnaden av oljeledningen Keystone XL.

Redan första dagen som president beslutade Biden att upphäva beslutet om utbyggnaden av oljeledningen. Enligt stämningsansökan har han inte befogenheten att göra det, då beslut rörande energipolitik måste gå genom kongressen.

Stämningen leds av de två delstatsåklagarna Ken Paxton och Austin Knudsen i Texas respektive Montana tillsammans med 19 andra delstater.

– Sedan första dagen i ämbetet har president Biden gjort det till sin uppgift att upphäva den tidigare administrationens alla framsteg, och helt strunta i de konstitutionella begränsningarna för hans befogenheter, säger Texas delstatsåklagare Ken Paxton i ett uttalande.

Han säger att presidentens beslut om att stoppa utbyggnaden av oljeledningen är olaglig samtidigt som det ”kommer att förstöra uppehället för tusentals arbetare, deras familjer och lokalsamhällen”.

– Den här administrationen fortsätter att basunera ut påhittade jobb inom förnyelsebar energi, utan att medge att deras handlingar i praktiken kommer att göra det omöjligt för hårt arbetande amerikaner att få mat på bordet.