18 års fängelse för Katrineholmsmord
En av åklagarna i den stora utredningen, Robert Eriksson, vid en pressträff i samband med att åtalen lämnades in vid Nyköpings tingsrätt i januari. Foto: Fredrik Persson/TT


Dom har fallit efter den stora brottshärvan i Katrineholm. Två personer, varav en varit polisinformatör, döms till fängelse för inblandning i dödsskjutningen av en man förra våren. Den man som åklagaren ansåg anstiftat till detta frias från anklagelserna.

Det var för nästan precis ett år sedan som en man sköts ihjäl vid Östra skolan i Katrineholm. Nu döms en 22-årig man av Nyköpings tingsrätt till 18 års fängelse för mordet, samt för penningtvättsbrott.

"Tingsrätten har funnit det ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade 22-åringen var den som sköt offret", skriver den i ett pressmeddelande.

En 41-årig man, som tidigare varit polisinformatör, döms till 14 års fängelse för medhjälp till mord, samt andra brott som grov utpressning och grovt bedrägeri. Två män som också åtalats för mordet frias av tingsrätten, som anser att bevisningen inte räckt till för en fällande dom. En 36-årig man frias från anstiftan av mordet.

41-åringen frias också från en rad brott, som våldtäkt och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren skulle mannen ha förmått en annan person att kasta en handgranat på en polisstation.

Brotten ingår i en stor härva som polisen i Katrineholmsområdet försökt nysta ut. Totalt åtalades elva personer vid Nyköpings tingsrätt i januari för olika brott som ska ha begåtts 2014–2017. Utredningen är en av största och mest komplicerade som gjorts i området, berättade utredarna när åtalen väcktes. Ungefär 600 förhör har hållits, 30 husrannsakningar gjorts och 35 telefoner tagits i beslag.

(Erika Nekham/TT)