Förpackningarnas förbannelse

En storstadsbos betraktelser

Jag kan inte finska, möjligen ”Puhutko ruotsia?”, men jag förstår att detta är stort. Vilken flaska bär du helst hem? Foto: Emil Almberg


Minns du också Marit Paulsen? Och när hon i tv pratade om vår kommande anslutning till EG, som EU hette på den tiden? Lustigt egentligen att det gick från en gemenskap till en union.


Hela hennes yrkesverksamma liv brann hon för vår mat och för förnuft runt djurhållning, men det var när hon nästan på ett parodiskt sätt ondgjorde sig över onödiga och dumma förpackningar som hon blev en ikon för en ny generation.

Det är när jag rör mig genom en vanlig livsmedelsaffär strax utanför Helsingfors som jag ser en genialisk lösning på något slags rengöringsmedel. Det som säljs är en tom sprayflaska med tabletter som ska lösas upp med vanligt kranvatten, enkelt och genialiskt! Det är inte direkt en hemlighet att de flesta flaskor med tvål och schampo som vi bär hem från affären består av nästan bara vatten. Att transportera alla dessa flaskor över en kontinent är både dyrt och korkat.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!