Över 500 tamdjur revs av varg och lodjur förra året

Vargdödat får. Foto: Jens Frank, Viltskadecenter


För andra året i rad ökade antalet vargdödade tamdjur i landet medan lodjursattackerna minskade. Det kanske allra värsta med att ha rovdjur i närheten är oron över djuren som blir skrämda och stressade. 

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, attackerades 550 djur i 126 olika attacker förra året.

För första gången på tio år visar siffror från SLU:s Viltskadecenter att vargar stått för fler attacker mot tamboskap än lodjur. Statistiken baseras på anmälningar till länsstyrelsen i respektive län där det kunnat bekräftas att ett rovdjur ligger bakom attacken.

– Men statistiken är bara en del av sanningen. Det finns ett mörkertal eftersom långt ifrån alla angrepp och störningar rapporteras. Anledningen är att många djurägare vill undvika offentligheten av rädsla för att bli attackerade av djurrättsaktivister, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF i ett pressmeddelande.

Oro och vettskrämda djur

Och det finns många fler problem som inte syns i statistiken. Den kanske allra största konsekvensen med rovdjur i närheten av tamdjur är den ständiga osäkerheten. Många bönder vittnar om stressade och skrämda djur, det gäller främst får men i alltmer ökad omfattning även kor och hästar. Dessutom kan åratal av viktigt avelsarbete bli spolierat av en rovdjursattack.

– En ensam vandringsvarg kan riva eller skrämma många djur. Att leva i eller nära ett revir med vargen ständigt närvarande ger en ständig oro och är en psykisk påfrestning, säger Palle Borgström.

Enligt LRF är det just osäkerheten som påverkar framtidstron hos djurhållare och som kan vara avgörande för om man vågar utveckla och investera i sin djurproduktion – många avvecklar i stället idag. Betesmarker läggs ner och växer igen och även åkrar i utsatta lägen, särskilt i skogs och mellanbygd.

Regionala skillnader

Rovdjursattacker drabbar tamboskap över hela landet. Förra året attackerades 550 djur i 126 olika attacker men det är stora regionala skillnader.

Hälften av de anmälda djur som attackerats av vargar det senaste decenniet finns i fyra regioner: Värmland, Dalarna, Örebro och Västra Götaland. Och de flesta loattackerna har drabbat djur i Västra Götaland, Västernorrland, Stockholm och Uppsala. Björnattacker har skett i Jämtland, Dalarna och Gävleborgs län medan örnattackerna i stort sett uteslutande sker på Gotland.

Rädsla för trakasserier 

Många djurägare rapporterar inte rovdjursattacker eftersom det idag inte går att få sina personuppgifter sekretessbelagda i kontakterna med länsstyrelserna. Och oron för att bli utsatt för trakasserier är stor.

– Tyvärr är det så att om man inte vågar anmäla så tvingas man även avstå möjligheten till ersättning. Många väljer ändå det för att slippa allt ifrån tidskrävande utredning och administration till att synas offentligt, säger Palle Borgström.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99 kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!