Ökade kostnader för utvisning av kriminella
Ett flygplan som fotograferats den 29 november 2010 i Raleigh, North Carolina, USA. Foto: Bruce Bennett/Getty Images


Kriminalvårdens kostnader för utvisning av kriminella har mer än fördubblats under den pågående pandemin, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I början av april och fram till slutet av juni förra året utvisades cirka 1 300 personer, varav de flesta med reguljärflyg.

Vid samma tidsperiod i år har 372 personer utvisats. Nästan varannan utvisning skedde med charterflyg.

– Vi har en organisation som är dimensionerad för att köra ungefär 5 000 utvisningar på ett år och det har minskat drastiskt. Men vi har kvar personalen och personalkostnaderna, administration och planering runt omkring, säger Magnus Brusbäck, chef för nationella transportenheter på Kriminalvården, till radiokanalen.

Orsaken till att kostnaderna ökar har bland annat att göra med att det saknas reguljära flyg, krav på virustester och indragna landningstillstånd.

Förra året kostade varje utvisning i snitt 56 000 kronor. I år har det mer än fördubblats och ligger på nästan 130 000 kronor, enligt Ekot.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.