Åkesson försvarar petningen av Winberg
Kristina Winberg (SD) petas efter att ha vittnat om sexuella övergrepp mot en partikollega. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försvarar petningen av EU-politikern Kristina Winberg.

– Hon har vid upprepade tillfällen visat att hon inte vill vara med i partiets kampanj, säger Åkesson.

Kristina Winberg petades från partiets EU-valslista och från partiet sent i går kväll.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att hon "inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet" och att hon vid flera tillfällen visat "klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal – men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen".

– Det är en samlad bedömning av en rad händelser som lett fram till det beslutet, säger Åkesson.

Under morgonen rapporterade Expressen att en av orsakerna skulle kunna vara att Winberg vittnat om hur en partikollega utsatte en kvinna för sexuella övergrepp.

Winberg ska ha sett hur SD:s toppnamn inför valet, Peter Lundgren, tagit den kvinnliga kollegan på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året.

Expressen har tagit del av en inspelning där Winberg och kvinnan pratar om händelsen. I en intervju med tidningen bekräftar hon händelseförloppet.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg.

"Riktat kritik"

Tidningen konfronterade Peter Lundgren med uppgifterna i helgen.

– Jag vet att jag lade handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända någonting, säger han i en filmad intervju med Expressen.

I en intervju med Ekot under morgonen backar Lundgren från uttalandet.

– Den uppgiften som Expressen har stämmer inte. Vi kommer att gå ut med ett uttalande tillsammans.

Både Lundgren och Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av Kristina Winberg och uppgifterna om övergreppet.

– Det är inte anledningen till det. Partiet har riktat kritik mot Kristina och hur hon har skött samarbetet med partiet, säger Lundgren.

Jimmie Åkesson säger också att han har fortsatt förtroende för Peter Lundgren.

– Bedömningen är att han kan sitta kvar, säger Åkesson till TT.

Ingen kommentar

Kristina Winberg säger till Ekot att hon är förvånad av partiets besked.

– Jag är chockad. Mig veterligen har jag inte fått någon information om att jag betett mig klandervärt eller fått en andra chans.

TT har talat med Sverigedemokraternas pressavdelning, som inte vill kommentera de senaste uppgifterna utan hänvisar till söndagens pressmeddelande. TT söker Kristina Winberg.

(TT)

Fakta

I EU-parlamentet sedan 2014

(TT)

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i EU-valet 2014 och tog två platser i EU-parlamentet. Det var två smålänningar som fick representera partiet i Bryssel och Strasbourg:

Peter Lundgren, född 1963, från Gnosjö och med ett förflutet som lastbilschaufför.

Kristina Winberg, född 1965, från Jönköping, som bland annat jobbat som vårdbiträde.

Inför årets EU-val toppar Lundgren partiets lista. Winberg var fjärde namn innan hon petades.