Äter stressen upp våra liv?


När jag är stressad är det som att en del av mina sinnen stängs av. Enkla saker blir plötsligt svåra och de små njutningarna i livet försvinner. Hur kan vi planera våra liv för att stressen inte ska ta över?

Jag rättar till en av stenarna på min grusgång. Vi har nyligen införskaffat tretton ton ölandssten och denna skatt ska nu förvaltas. Gångar ska läggas och blir det sten över bygger vi en mindre mur på vägen ner mot brevlådan. Jag tar en paus och går runt trädgården. Hukar mig ner och ser om de fläckar vi sått extra gräs på har börjat gro, och jag gläds åt klövern som börjat fylla gräsmattan.

Jag är inne i en fas i livet där jag ägnar mycket tid åt att iaktta. Jag går en runda i grannskapet och ser hur grannen nästan helt saknar blomster och klöver. Gräsmattan är stabilt klippt och liknar en fotbollsplan. För en stund avundas jag perfektionen. När jag senare pratar med grannen förklarar hon hur hon önskar växter och blommor, buskar och träd. Det är för perfekt, hon saknar livet i sin trädgård. Jag saknar den perfekta gräsmattan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!