”Zombieduvor” oroar i Ryssland
Onormalt beteende och massdöd bland duvor skrämmer ryssarna. (Foto: Yuri Kadobnov / AFP)


De kallas ”Zombieduvor”, duvorna som har orsakat panik i vissa ryska områden. Lokalbefolkningen har uppmärksammat myndigheterna på fåglarnas konstiga beteendeförändring.

”När jag går till jobbet ser jag oftast duvor springa och hoppa omkring. Men nu reagerar de inte på någonting alls. När man går förbi dem brukar de flyga iväg. Men nu sitter de bara där i ett slags trans och märker en inte ens. Det är inte normalt”, säger Moskvabon Umitt, enligt The Independent.

På Webbsidan Slon.ru skriver kolumnisten Konstantin Ranks att duvorna beter sig som om de var drogade, reagerar långsamt och snubblar omkring.

”Innan de dör börjar de likna zombies, förlorar orienteringen och flyger planlöst hur som helst innan de faller ner, utan att kunna lyfta igen” skriver Ranks enligt The Guardian.

Enligt andra rapporter ignorerar duvorna människor och fordon som närmar sig dem. Några boende i området sade att fåglarna även har gått rakt emot mötande trafik utan att bry sig om mötande fordon.

”Jag har sett några duvor som betett sig mycket konstigt, de går runt, runt i cirklar”, tillade Umitt.

Enligt Moscow Times har tjänstemän vid Rysslands Federal Veterinary and Phytosanitary Inspection Service sagt att fåglarna har smittats med New Castlevirus. Ett virus som kan spridas till människor.

Dock skriver Russia Today att duvorna troligen lider av salmonella.

Gennadij Onishchenko, Rysslands högsta sanitära inspektör beskriver duvor som några ”av de smutsigaste och dummaste fåglarna som finns”, och att det är orsaken till deras märkliga beteende.

”Vi är särskilt oroade över barnens lekplatser… och om en död fågel hittas på balkongen, måste den rengöras med desinfektionsmedel och då ska gummihandskarna vara på”, sade Onishchenko till Russian Today.

Men The Guardian rapporterade att några ryssar tror att fåglarnas beteende är ett tecken på apokalypsen.

Moskva har haft incidenter med massfågeldöd tidigare, bland annat för tre år sedan. Den gången skyllde tjänstemännen på smog.

Översatt från engelska.