Ytterligare en skolattack i Kina
Säkerhetsvakter vid grinden till en grundskola i Peking den 12 maj 2010 när föräldrarna hämta sina barn efter skolan. (Foto: AFP/Frederic J.Brown)


Kina chockades av ännu en attack mot en skola den 19 maj när flera knivbeväpnade män, möjligen så många som sex, tog sig in i en sovsal på en högskola i Hainanprovinsen.

Männen gick in i sovsal 2403 på Hainan Institute of Science and Technology runt halv tre på morgonen den 19 maj. De attackerade alla de kom i kontakt med. Vid tiden för attacken fanns det nio studenter i sovsalen. Sju skadades, varav två allvarligt. Enligt en nyhetsrapport på hinews.cn höggs en students hand av.

Efter attacken begav sig männen till säkerhetsvaktens kontor och satte en kniv mot strupen på honom. De slog även sönder övervakningsskärmen.

Det var blod på golv, väggar och dörren till sovsalen. En blodindränkt filt lämnades vid byggnadens ingång och en blodig skjorta hängde på ett träd nära dörren. Ett tio meter långt blodspår ledde från vägen framför byggnaden ända in i sovsalen enligt nyhetsrapporten på hinews.cn.

Fem studenter behandlas för närvarande på Qiongshan-sjukhuset. Två allvarligt skadade studenter skickades till Haikou-sjukhuset.

Epoch Times ringde båda sjukhusen och fick veta att studenterna behandlades för skelettskador på Qiongshansjukhuset och att de två andra opererades. De svävade inte i livsfara.

En elev som
bor i sovsalen sade att de inte kände männen men att de grälat med någon när de var ute och åt tidigare på natten, enligt hinews.cn.

Vågen av dödligt våld på skolor i Kina har chockat det kinesiska samhället. Särskilt är föräldrar oroliga för sina barns säkerhet. Skolor och förskolor i stora städer som Peking, Shanghai och Guangzhou har börjat förstärka säkerheten.

I Guangzhou har man kunnat se poliser med hundar patrullera framför många skolor. I Shanghai har flera skolor och förskolor installerat övervakningskameror. Bilder på poliser beväpnade med automatvapen framför en skola i Hunanprovinsens huvudstad Changsha den 12 maj postades på rednet.cn. En del skolor och förskolor i Peking har till och med skaffat in tårgas och handskar som står emot knivhugg.

Kinas premiärminister Wen Jiabao erkände den 13 maj att allt det våld som förekommit på sistone tyder på konflikter på djupare plan i det kinesiska samhället och att det gradvis intensifierats.

Kommentatorn He Qinglian är dock av en annan uppfattning. Det här skolvåldet är resultatet av en lång ansamling av illdåd, skrev hon i en artikel nyligen. ”Från slutet av förra århundradet har Kina allt mer blivit ett laglöst samhälle. De våldsbrott som staten begår i lagens namn är inte mindre barbariska än maffiabrott. Människor har misshandlats till döds av ordningspoliser och poliser.”

”Landförvärvandeprocessen på landsbygden urartar till strider mellan bybor och lokala väpnade styrkor. Tvångsrivning i städerna möts med desperat och våldsamt motstånd och slås ner med ännu mer våld”, skrev hon.

Hon menar även att den kinesiska regimen har degenererat till en politisk grupp som ser om och ägnar sig åt sina egna intressen. Det har lett till att hela samhället blivit ett där vinnaren tar allt.

”Ett tyranniskt styre kommer bara skapa våldsamma mobbar. Precis som det inte finns någon moralisk ryggrad när regeringen tar till politiskt våld, finns det inte det heller hos dem som är på samhällets botten”, skrev hon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35826/