Yixingkannan har lång historia
En yixingkanna går att köpa i olika nätbutiker och specialbutiker för te i Sverige. En yixingkanna kan kosta från femhundra kronor och upp till några tusenlappar. (Foto: med tillstånd av Ralf Wässmar)


När man talar om antika kinesiska teset, syftar man ofta på de redskap som behövs för att plocka, producera, bevara, förbereda eller dricka te.

För att brygga en kopp te av hög kvalitet och med god smak, behöver man enligt traditionen fyra saker: te, vatten, eld och redskap. Här spelar teservisen en viktig roll. I den ingår det bland annat kopp, skål, liten doftkopp, små fat, och tebricka.

Förutom att ett teset är elegant och vackert i sig har det ytterligare en funktion; det förhöjer färgen, smaken och aromen hos teet. Ett elegant teset är mycket uppskattat och har högt konstnärligt värde.

Det finns ett gammalt kinesiskt uttryck som säger att vattnet är teets moder medan tesetet är teets fader.

Teset indelas i kategorier: lera, porslin, lack, glas, bambu, metall och så vidare. Teets smak framhävs bäst av lera eller porslin. Glas och emalj fungerar också bra, men särskilt utmärker sig det rödbruna yixingtesetet.

Tekannan av lera skapades för mer än 2 400 år sedan i staden Yixing i Jiangsuprovinsen. Därifrån namnet yixingkanna. Kannan tillverkas av en speciell lila lera som kallas zizha och som enbart går att få tag i Yixingområdet. Leran är porös, vilket gör att kannan absorberar teets arom.


En gammal tekanna av lera i Taiwan. (Foto: Blake, Epoch Times)

En gammal tekanna av lera i Taiwan. (Foto: Blake, Epoch Times)

Det unika med yixingkannan är att den bevarar teets ursprungsfärg, smak och arom under lång tid. Den får aldrig diskas med diskmedel eller tvål utan sköljs ur och lufttorkas.

Yixingkannan har tre karaktärsdrag. Te som bereds i en sådan kanna smakar rikt och moget, det varken möglar eller ändrar färg och behåller sin fulla arom och surnar inte lätt på sommaren.

Det är komplicerat att tillverka en tekanna, och arbetet kräver stor noggrannhet. I processen ingår att välja material, forma den, samt måla och bränna.

Enligt en kinesisk legend glömde en murare en yixingkanna på taket när han var klar med sina reparationer på huset. När han några år senare återvände för att laga huset igen, upptäckte han att kannan fortfarande var kvar på taket, och märkligt nog hade teets färg, arom och smak inte alls förändrats under tiden.

Den rödbruna yixingkannan har en koncis form, med en enkel säregen färg och struktur. Ju längre den har använts desto elegantare blir färgen och teets arom blir rikare. När man häller kokande vatten i en tom kanna, stiger en svag tearom ur den.

Yixingkannan används främst för att bereda oolongte eller svart kinesiskt te (i Kina kallas det rött te). Grönt te går också utmärkt att brygga i kannan. Eftersom den har en förmåga att hålla värmen, passar den särskilt bra vid beredning av mörkare tesorter, då dessa kräver högre temperatur än ljust te. Ljust te passar bra att brygga i glas- och porslinskanna.