Xinhua publicerade falsk artikel om rymdfärd
En skärmdumt (internetbild) tagen av den påhittade artikeln om den kinesiska fartkosten Shenzhou VII på Xinhua.net, publicerad den 25 september. (Foto: Epoch Times)


I slutet av september publicerade Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua en kort ursäkt på sin hemsida för att de publicerat en påhittad artikel om den nyligen avslutade rymdfärden.

Den fabricerade artikeln hade titeln ”En spännande natt över Stilla Havet: Shenzhou VII rundade jorden 30 gånger” och publicerades innan Shenzhou VII ens skjutits upp. Artikeln togs snabbt bort från hemsidan.

I Xinhuas ursäkt stod: ”Vår hemsida publicerade ett utkast till en artikel på grund av ett misstag av en redaktör. Vi ber om ursäkt för detta.”

Artikeln som skrevs av reportrarna Wu Denfeng, Mei Shixiong och Wang Yushan målar en livfull bild av hur astronauterna tog emot signaler på det trettionde varvet runt jorden.

De senaste årtiondena har Xinhua hjälpt det kinesiska kommunistpartiet att strategiskt forma allmänhetens bild av viktiga händelser. Från ”Det stora språnget” 1958 till dagens förföljelse av Falun Gong har Xinhua alltid varit framme när det gäller att fabricera egna nyheter.

Epoch Times kommentator Zhang Jielian sade att Xinhua och andra av kommunistpartiets språkrör har haft funktionen att hjärntvätta den kinesiska allmänheten. Han liknar det vid opiater som befolkningen tvångsmatas med och menar att de arbetar efter principen att ”Vilken lögn som helst kan bli en sanning om den upprepas tre gånger”.

Zhang sade också att Xinhua alltid tidigare bara tagit bort falska artiklar omedelbart då de direkt blivit avslöjade, men den här gången hann så många hemsidor rapportera om den falska rymdfärden att de blivit tvungna att publicera en ursäkt för artikeln.

 

http://en.epochtimes.com/n2/china/fake-article-china-spacewalk-4920.html