Wolf frias - ägare fortsatt kritiska
Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)


Swedbanks sparkade vd Michael Wolf frias från brottsmisstankarna. Det väcker ånyo frågor kring varför han egentligen fick gå.

Flera av ägarna är fortsatt starkt kritiska, men förre styrelseordföranden Anders Sundström ger inget svar.

Tidningen Dagens Industri rapporterade på morgonen att Ekobrottsmyndigheten (EBM) beslutat att lägga ner den uppmärksammade utredningen mot Wolf. Uppgiften bekräftades senare från flera håll.

– Motiveringen är given, det går inte att styrka att det har begåtts något brott, säger Wolfs advokat Leif Gustafson till TT.

Och enligt Gustafson är Wolf ”absolut inte misstänkt för något annat brott”.

”Jag är lättad över att det nu är bevisat att jag är helt oskyldig till de anklagelser som riktats mot mig genom att förundersökningen så snabbt läggs ner. Jag har hela tiden varit säker på att jag alltid har följt alla lagar och regler vilket nu har bekräftats av åklagaren”, säger Michael Wolf i ett skriftligt uttalande.

Frågor kvarstår

Förre styrelseordföranden Anders Sundström var den som höll i yxan. Han skriver i ett mejl till TT att brottsmisstankarna inte var skälet till att Wolf fick gå på dagen:

”Det är bra att åklagaren så snabbt kommit till sin slutsats. Jag vill understryka att beslutet att säga upp vd fattades på andra grunder än den rapportering som gjordes angående marknadsmissbruk, däremot påverkade detta tidpunkten. Anmälan till Finansinspektionen gjordes efter att banken konsulterat extern juridisk expertis”, skriver Sundström.

Frågorna kvarstår därmed. Varför fick Wolf gå?

– Det här visar att det var någon typ av svepskäl, sen kan det finnas andra anledningar till att han fick sparken, som vi aldrig får veta, säger Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna.

Michael Wolf blev ett bondeoffer för Anders Sundström, spekulerar Rännar:

– Ett sätt att kapa sitt eget ansvar för de ifrågasatta fastighetsaffärerna, säger han och syftar på de affärer några toppchefer i banken ägnat sig åt vid sidan av.

Rännar befarar att vi aldrig får veta vad som var det egentliga skälet till att Wolf fick gå på dagen. Han efterlyser någon form av utredning.

– Kan det ha hänt något som inte kan eller ska berättas utåt?

”Ett maktspel”

Anders Oscarsson, ägarstyrningsansvarig och aktiechef på AMF, säger att han nu kan konstatera att Wolf ”var en del av ett maktspel”.

– Det var konstigt hur man gjorde sig av med en vd på det sättet, säger Oscarsson.

Anders Oscarsson anser att Swedbanks tidigare ordförande Anders Sundström är ansvarig för den uppkomna situationen.

– Ja, det var ju Anders Sundström som hade all information. Det var Anders Sundström som hanterade hela situationen och portionerade ut sanningen i små lagom mängder som det passade honom.

Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning på Första AP-fonden, vill först inte kommentera alls, men på frågan om han i dag anser att han fått hela bilden klar för sig kommer ett kort svar.

– Återigen tvingas vi konstatera att den information vi fått under hela den här processen inte varit tillräckligt bra.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, är försiktigare i sina kommentarer. Hon välkomnar att beskedet kom så snabbt men ser ingen anledning att kritisera styrelsens hantering av frågan.

”Oturliga” händelser

Markow har inte fått någon annan information från styrelsen om orsaken till vd-bytet än att det är ”dags för förnyelse och dags att ta nästa steg”, säger hon.

– Det är inte vår uppfattning att det pågått ett maktspel. Det har förekommit en rad oturliga och negativa händelser som samverkade till att det blev så turbulent.

Swedbank välkomnar i ett uttalande EBM:s skyndsamma utredning av ärendet. Nye styrelseordföranden Lars Idermark har avböjt att kommentera.

Ekobrottsmyndigheten inledde förundersökningen den 5 februari, baserat på uppgifter från Swedbank som överlämnats via Finansinspektionen (FI).

– Det har hållits flera förhör och inhämtats olika uppgifter. Men åklagaren har nu fattat beslutet att lägga ner förundersökningen, på objektiva grunder, säger Katinka Wall, pressansvarig på EBM, till TT.

Det går inte att bevisa att han har haft insiderinformation gällande bolaget när han genomförde köpen av de här aktierna, fortsätter hon.

Wolfs advokat har uppgett att misstankarna rört aktieköp i Oniva Online Group, som hade lån i Swedbank. EBM vill inte bekräfta detta, men uppger att utredningen gällt transaktioner som gjordes 2013 i ett svenskt bolag som inte är Swedbank.

Satt som vd i sju år
Michael Wolf fick sparken i februari, efter att ha suttit på vd-posten i Swedbank i nästan sju år.

Först hänvisade banken till bristande ledarskap och dåligt kundförtroende, men senare framkom att Swedbank även anmält Wolf för misstänkt insiderhandel.

Den turbulens som följde fick i slutet av mars valberedningen i Swedbank att tänka om, och dra tillbaka förslaget att styrelseordförande Anders Sundström skulle väljas om.

På Swedbanks årsstämma den 5 april nekades både Wolf och Sundström ansvarsfrihet.