WHO uppmanar läkare vara observanta på nya sars-liknande virus
Bilden som är tagen i Hongkong den 31 mars 2003, bär folk munskydd för att skydda sig mot sars-epidemin på gatorna i Hongkong. Myndigheterna i Kina hade länge försökt dölja att viruset fanns i Kina, vilket avslöjades 2003 av den fria kinesiska tv-kanalen NTD Television, omkring tre veckor innan de kinesiska myndigheterna erkände smittan. (Foto: Peter Parks/ AFP)


Efter upptäckten av ett möjligt sarsliknande virus hos två patienter från Qatar och Saudi-Arabien gick världshälsoorganisationen (WHO) ut nyligen med en varning till läkare att vara observanta på fler troliga fall.

En person från Qatar med lunginflammation och symtom som påminner om sars, intensivvårdas i London och även i Danmark har man haft några insjuknanden med liknande symtom.

Tidigare har åtminstone en saudier dött i viruset som Världshälsoorganisationen WHO har varnat för.

Men hittills finns inga indikationer på att viruset skulle ha spritt sig från människa till människa, sade en talesman för WHO, Gregory Hartl på torsdagen.

De intagna hade symptom som liknar lungsjukdomen sars. Läkarna misstänkte att de eventuellt smittats av ett nytt coronavirus under resor i Qatar och Saudiarabien.

Det nya coronaviruset är från samma familj av virus som orsakar en vanlig influensa och även sars, den svåra akuta lunginflammationen som 2003 muterade och spred sig från Kina ut över Hongkong och hela världen. Sars dödade 800 människor framför allt i Kina och Asien, rapporterar nyhetsbyrån CBC News.

Det dödliga viruset spred sig ut över Hongkong och hela världen och krävde sammanlagt 800 liv. Smittan spred sig obemärkt eftersom Kinas regim hade hemlighålligt utbrottet i Kina. Först tre veckor efter att tv-kanalen NTD Television avslöjat utbrottet erkände de kinesiska myndigheterna en pågående sars-epidemi i Kina.

WHO har uppmanat läkare att vara observanta på fler troliga fall. De har publicerat en fallstudie för att underlätta för läkarna att ställa en diagnos.

Till skillnad från sars orsakar det nya viruset även akut njursvikt, en komplikation som vanligtvis inte ses i respiratoriska virus.

I London är patienten från Qatar i kritiskt men stabilt tillstånd och behandlas med en konstgjord lungmaskin, enligt Smittskyddsinstitutet.

I onsdags hade danska myndigheterna ett handfull fall med personer som nyligen hade varit i Saudiarabien och Qatar sjukhus med influensaliknande symtom, och här har man också kunnat utesluta att det handlade om sars.