Wen Jiabao hedrade minnet av offren i Auschwitz
Kinas premiärminister Wen Jiabao undertecknar gästboken efter sitt besök i museet i Auschwitz i Oswiecim, Polen, den 27 april. Han skrev: "Genom att känna till historien kan vi planera för framtiden." (Foto: Pawel Ulatowski / AFP)


Samma dag som en blind kinesisk advokat iscensatte den uppmärksammade flykten från husarresten, besökte Kinas premiärminister Wen Jiabao Auschwitz koncentrationsläger i Polen och betygade sin aktning till totalitarismens offer i det förflutna.

Wens uttalanden under hans besök den 27 april mottogs hemma i Kina, där hans kommunistiska regim fortsätter att förfölja och döda troende och andra som anses fiender till staten.

”Tragedin här var en oförglömlig episod i mänsklighetens historia, den är ohygglig och bör läggas på minnet för alltid,” berättade Wen för reportrarna, enligt kinesiska statens språkrör Xinhua, som förde nyheten tillbaka till Kina.

”Endast genom att alltid minnas historien kan man bygga en ljusare framtid”, sade han, enligt Xinhua.

”Tragedin i Auschwitz är en tragedi för hela mänskligheten”, sade Wen också på presskonferensen, enligt den lokala polska medien Fakty Oswiecim (Oswiecim är det rätta polska namnet för staden som tyskarna kallade Auschwitz).

”Denna historia säger oss att vi måste motsätta oss krig, rasdiskriminering och illdåd. Länder som har startat krig och dragit olycka över mänskligheten måste närma sig historien på ett lämpligt sätt och dra lärdom av det. Först då, när de kan erkänna sina brott, sin skuld, kan de respekteras av det internationella samfundet”, fortsatte Wen.

”Katastrofen finns nu i det förflutna, men den åstadkom varningar som kvarstår för evigt”, sade han i avslutning till pressmötet.

Samtidigt som Wen gjorde sina nyktra kommentarer, släppte den blinde kinesiske advokaten Chen Guangcheng en video där han bad premiärministern att göra vad han kunde för att stoppa övergrepp mot Chen och hans familj.

Chen släppte videon efter sin extraordinära flykt från sitt eget hem, där han hade varit olagligt fängslad och upprepade gånger misshandlats sedan slutet av 2010, efter att ha avslutat ett fyra år långt fängelsestraff anklagad för att ”inneha skadlig egendom och organisera en mobb att störa trafiken.”

Chen hade organiserat en rättegång för grupptalan mot lokala tjänstemän för tusentals, ofta brutala, tvångsaborter och steriliseringar som utförts för att genomdriva kommunistpartiets ettbarnspolitik.

I sin video berättade Chen om våldet mot honom själv och sin hustru. Säkerhetsstyrkorna, som är stationerade runt hans hus, har enligt Chen brutit flera ben på hans hustru när de hänsynslöst misshandlat henne. Han bad Wen Jiabao, som ses alltmer som en reformator, att formellt undersöka saken.

Dagen innan Wen besökte Auschwitz mötte hans följe demonstranter som protesterade mot det som närmast kan kallas folkmord och som pågår just nu i Kina: förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong.

Falun Gong-utövare stod utanför ingången till Hilton i Warszawa, Polen, där ett handelsforum hölls den 26 april. Wens följe passerade flera gånger och några personer i följet stannade eller saktade stegen för att läsa banderollerna.

På eftermiddagen samma dag, vid de europeiska regeringschefernas möte i Kungliga slottet i Gamla stan i Warsawa, stötte några medlemmar av Wens följe på Falun Gong-utövare.

Några av dem sade enligt uppgift att de hade läst den redaktionella serien publicerad av Epoch Times om Nio kommentarer om kommunistpartiet, som exponerar det kommunistiska partiets historiska och nutida brott mot det kinesiska folket och ber partimedlemmar att avsäga sig sitt medlemskap.

Rykten har dykt upp på nätet att i privata möten med kommunistpartiets tjänstemän på hög nivå uppmanade Wen Jiabao för politisk rehabilitering av offer för massakern på Himmelska fridens torg och offer för förföljelsen av Falun Gong, vars anhängare runt om i Kina räknas till tiotals miljoner.

Förföljelsen av Falun Gong började 1999 då den dåvarande partiledaren Jiang Zemin förklarade att han skulle ”utrota” denna metod från det kinesiska samhället. Sedan dess har användning av olagliga fängslanden, tortyr, psykiatriska övergrepp, tvångsarbete och tvångsmässig ”reformering av tankar” varit utbredda.

Falun Gong-utövare har förtalats av Kinas statliga medier, på ett sätt som vissa kommentatorer har liknat vid processen för avhumanisering som utfördes av nazisterna mot det judiska folket.

Nära Auschwitz krematorium undertecknade Wen muséets gästbok med orden: ”Genom att känna till historien kan vi planera för framtiden.”

Research: Jane Lin och Cheryl Chen.

Artikeln på engelska.