Wang vill få slut på förföljelsen
En banderoll visas av medlemmar från nätverket "Free China" utanför Australiens premiärminister John Howards kontor i Sydney den 21 september. (Greg Wood/AFP/Getty Images)


Epoch Times rapporterade i förra veckan om Wang Zhaojun, en av medlemmarna i Anhuiprovinsens politiska och konsultativa kommission. Wang skrev nyligen ett öppet brev till de kinesiska ledarna Hu Jintao och Wen Jiabao.

I sitt brev påpekade Wang att Kinas för närvarande mest brådskande fråga är att upphöra med förföljelsen av Falun Gong samt att erbjuda kompensation till offren. Efter Jia Jia, en teknisk tjänsteman från Shanxiprovinsen, är Wang den andre högt uppsatte partimannen som uppmanar till ett slut på förföljelsen av den andliga metoden.

I sitt 40 000 ord långa brev talar Wang om de ”bomber” som finns i det kinesiska samhället idag — förstöringen av miljön och de naturliga resurserna, vilket är ett resultat av den överhettade ekonomin, fastighetsmarknadsbubblan, frågor kring statens företag och sociala orättvisor, regeringens kontroll av media samt Taiwanfrågan.

Wang anser att politisk reform i dagens Kina är oundvikligt. Han uppmanar Hu och Wen att tillåta yttrandefrihet, släppa alla politiska fångar och öppna landet för återvändande demokratiaktivister så att de kan bygga ett demokratiskt Kina, och han säger ”Jag hoppas det kommer dyka upp en Gorbachev eller Yeltsin i Kina”!

”Yttrandefrihet är ett universellt värde och reguleras av FN:s deklaration för mänskliga rättigheter liksom Kinas konstitution. Emellertid, efter massakern på Himmelska fridens torg, i syfte att fortsätta enpartidiktaturen kallade efterträdarna till Deng Xiaoping alla icke-kommunistiska organisationer för ”instabila element” som ”behöver elimineras före de knoppas”.

– De statuerade exempel med Falun Gong. De [utövare] som försökt försvara sig har regeringen kallat för högst respektlösa mot myndigheterna och de skulle förtryckas med alla medel. Förtrycket av Falun Gong är faktiskt ett förtryck mot hela folket. Det måste upphöra omedelbart och offren bör ges statlig kompensation, säger Wang som menar att ett slut på förföljelsen är nödvändig för att Kina ska kunna röra sig mot demokrati.

I sitt brev anmärker Wang på att mänskliga rättigheter idag blockeras och att till och med själva idén om mänskliga rättigheter blockeras. ”Detta är orsaken till att saker som barnarbete i tegelstensfabriker kan förekomma”, skriver han.

Wang tog examen vid Pekings Elkraftshögskola 1982. 1983 grundade han Zhaojun Food Company som producerade bröd i Anhuiprovinsen.

Senare grundade han Zhaojun Light Industry Research Institute för att prodoucera yoghurt och Zhaojun-Cola. Företaget tillverkade även en unik plastgjutningsmaskin som exporterats till över trettio länder.

1988 valdes Wang till ständig medlem i Anhuiprovinsens politiska och konsultativa kommission.

2002 fick Wang utmärkelsen ”Framstående teknologisk entrepenör” av den nationella industriella och kommersiella federationen.

Översatt och bearbetad från version