Wang Lijuns rättegång har börjat i hemlighet - enligt Hongkongmedia
Wang Lijun, före detta chef för Chongqings byrå för offentlig säkerhet, mars 2011. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Rättegången mot Wang Lijun, den förre polischefen i Chongqing, som greps efter att han flytt till det amerikanska konsulatet i Chengdu i februari, har redan börjat, i hemlighet, i Chengdus mellanliggande domstol, enligt en TV-kanal i Hongkong. 

Det är TV-kanalen Cable TV Hong Kong som rapporterade att Wang nu prövas för ”brott mot rikets säkerhet” och ”röjande av statshemligheter” vid Chengdus mellanliggande domstol i Sichuanprovinsen. Med tanke på fallets känsliga natur kommer det sannolikt att prövas bakom stängda dörrar, och domen kommer inte att offentliggöras omedelbart efter avslutad rättegång, enligt kanalen. 

Det spekuleras även i Hongkongmedier om att Wang knappast kommer att dömas till döden eftersom han har samarbetat i utredningen mot Gu och Bo. 

När Patrick Zuo på New York Times kontaktade domstolen i Chengdu förnekade den att Wangs rättegång pågår där nu. 

Wang överlämnades till den kinesiska regimens antikorruptionsmyndighet tre dagar efter att han försökt hoppa av till den amerikanska ambassaden den 6 februari, enligt Cable TV.

Wang ska ha berättat för amerikanska ambassadtjänstemän om sin förre chef Bo Xilais kuppförsök mot den förväntade näste högste ledaren i Kina, Xi Jinping. 

Det antas även att Wang gett information om affärerna mellan Bos fru, Gu Kailai, och den nu döde brittiske affärsmannen Neil Heywood. Statliga medier har rapporterat att Gu nyligen erkände att hon mördat Heywood, i en stängd rättegång som ägde rum den 9 augusti. Dessutom har källor till Epoch Times sagt att Wang gett amerikanska ambassadtjänstemän viktiga dokument om statligt sanktionerade nätverk i Kina, där Falun Gong-utövare dödas för sina organ på militärsjukhus. Falun Gong är en andlig metod som förföljts av den kinesiska regimen sedan 1999. 

Översatt från engelska