Volkswagen återkallar bilar i Sverige
Volkswagens tekniker får skynda sig att förbättra dieselmotorerna så att bilarna på marknaden kan åtgärdas och trovärdigheten återställas. Bilden är tagen i en tysk Volkswagen-fabrik 2012. Foto: Julian Stratenschulte/AFP/Getty Images


Svenska bilägare kommer att kontaktas för att få sina manipulerade dieselbilar åtgärdade. Det gäller vissa modeller av Volkswagen, Audi, Skoda och SEAT.

Totalt berörs 224 746 svenska bilar av märkena inom Volkswagen-koncernen. Det gäller bilar som har en motor av typ EA 189. Nu utarbetas tekniska lösningar för att förbättra avgasegenskaperna hos bilarna. Under oktober ska det vara klart. När åtgärderna godkänts av myndigheterna informeras kunderna och kan få bilen åtgärdad. Detta meddelade Volkswagen AG i ett pressmeddelande i tisdags. De betonar att de berörda bilarna är tekniskt säkra och körbara.

Volkswagen vidtar åtgärder både för bilarna och för sina anställda. Porsches tidigare vd, Mattias Muller har utsetts till ny VD. Ett antal anställda blir omedelbart avstängda och advokater ska undersöka och klargöra manipulationen av motorerna.

– Utsläppsmanipulationerna är en moralisk och politisk katastrof för Volkswagen, säger Berthold Huber, vice ordförande i Volkswagen AG:s styrelse.