Vittnen till attack mot polisstation i Xinjiang bestrider den officiella versionen
Attacken på Xinjiangs polisstation är den senaste våldsamma incidenten i detta oroliga område i nordvästra Kina. Här tittar en uigurisk man på medan kinesiska poliser blockerar en gata den 9 juli 2009 i Urumqi, huvudstad i den uiguriska autonoma regionen Xinjiang, Kina. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Nyligen dödades flera uigurer i en incident i samband med protester i Xinjiangregionen i Kina. Nu har det framkommit en alternativ version som motsäger den officiella, och som går ut på att kinesiska poliser beväpnade sig och barrikaderade sig inne på polisstationen, samtidigt som man lät uiguriska extrapoliser stå kvar utanför. Därefter ska man ha skjutit in i folkmassan.

Polisen Ekber Yasin, som var i tjänst under attacken på Siriqbuyas polisstation i Kashgar-prefekturen, sade till Radio Free Asia (RFA) att polischefen Liu Cheng delade ut vapen till de kinesiska poliserna, eftersom man väntade sig en reaktion på gripandet av två uigurer. Däremot gav man inga vapen till de uiguriska extrapoliserna som vaktade utanför.

Efter att de protesterande uigurerna bröt sig in genom polisstationens glasdörrar, beordrade polischef Liu att man skulle låsa metalldörrarna inne i byggnaden, vilket gjorde att demonstranterna återvände till gården utanför, enligt vad ett vittne sade till RFA.

Den kinesiska polisen flydde då upp på övervåningen och sköt på angriparna därifrån, och dödade flera stycken, enligt RFA. Överlevarna tog då ut sin vrede på extrapoliserna, och dödade två av dem och skadade en tredje, som senare dog på sjukhuset. Poliserna kallade in en specialstyrka som sköt de kvarvarande uiguriska angriparna.

”Angriparna ville troligen inte döda extrapoliserna, eftersom de hade lämnat dem bakom sig när de gick förbi vaktposten. De återvände bara till dem efter att de inte kunde komma in i byggnaden, eftersom dörrarna var låsta”, sade ett vittne, som ville förbli anonymt, till RFA.

En av de dödade extrapolisernas far fördömde polisen för att de barrikaderade sig på stationen.

”Hur kunde de lämna dem ensamma utan vapen? Mitt hjärta brast när jag fick höra att min son försökte komma in i byggnaden när angriparna gav sig på honom, men att han inte kom in på grund av att dörrarna var låsta.”

”Genom att låsa dörrarna garanterade de sin egen säkerhet och försatte extrapoliserna i fara”, sade han vidare. ”Polischefen Liu Cheng försökte skydda de hankinesiska poliserna och sig själv genom att låsa dörren till byggnaden under attacken.”

Enligt en annan version, som tre ögonvittnen berättade för den amerikanska organisationen Uyghur American Assiciation (UAA), gick några unga uigurer mot bydistriktets polisstation den 16 november för att protestera mot de hårda säkerhetsåtgärderna i Seriqbuya. De var frustrerade över godtyckliga visitationer och fall av svår misshandel efter en incident i april, då 21 personer dödades.

”Utifrån våra intervjuer med människor i Siriqbuya, som bevittnade hela incidenten, så är det tydligt att den kinesiska regeringens version måste betraktas med stor misstänksamhet”, sade UAA:s ordförande Alin Seytoff i ett uttalande från Washington.

”Utifrån de berättelser som vi har fått från ögonvittnen dödade polisen på ett utomrättsligt sätt flera uiguriska demonstranter, och detta kräver ytterligare utredningar. Vi kan helt enkelt inte acceptera den kinesiska regeringens version av händelserna och gå vidare. Det statliga våldet mot uigurer intensifieras. Genom att få fram mer information, utöver de knapphändiga detaljer som den kinesiska polisen har gett, kan vi stoppa detta tragiska mönster.”

Polistalesmannen Yasin sade till RFA: ”Det är sant att de inte kunde komma in i byggnaden, eftersom vi hade låst dörrarna, men vi skyddade dem genom att skjuta på angriparna från byggnadens fönster. Bara två av extrapoliserna dödades [under incidenten] och fyra skadades – resten undkom eller höll sig gömda.”

Översatt från engelska.