Vissångerskan Sofia Karlsson på sommarturné
Vissångerskan Sofia Karlsson är på turné och spelar runt om i Sverige i sommar. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times.)


Sofia Karlsson är på sommarturné. Tillsammans med sitt band erbjuder hon tonsatta dikter av Dan Andersson och klassiska svenska visor.

Sofia Karlsson intar stillsamt scenen i Stadsparken i Örebro, barfota, iklädd röd klänning och med krusat hår. Hon inleder med att berätta om hur hon tidigare under dagen suttit invid Svartån som rinner genom parken och ätit lunch. Det var första gången sedan hon var liten som hon kände att sommaren är oändligt lång, att den redan har pågått länge och att den kommer att fortsätta länge till.

I det första musikstycket sjunger Sofia en duett tillsammans med Sofie Livebrant som även spelar piano. Sofia sjunger på svenska och Sofie på engelska. Deras röster klingar ljuvt tillsammans i den varma sommar kvällen och det syns att publiken njuter av såväl sången som de sista solstrålarna.

Sofia gjorde sitt stora genombrott 2005 med skivan ”Svarta ballader” där hon sjunger Dan Andersson. Sofie Livebrant har tonsatt flera av de dikter av Dan Anderssons som spelas och sjungs. Sofia kom ut med en ny skiva i år som heter ”Visor från vinden”. På den bjuder hon på musik som hon är växt upp med, som klassiker av till exempel Peps, Bellman och Taube och även nyskrivet material. Även denna gång finns det några nya tonsättningar av Dan Andersson gjorda av Sofie Livebrant.

Instrumenten står uppradade på scenen. Olika sorters gitarrer, bas, trummor, piano, mandolin, basklarinett, fiol, trätravers (flöjt) och autoharp… Gustaf Ljunggren, Olle Linder, Henrik Cederblom och Fredrik Gille träder in på scenen och tillsammans med Sofia och Sofie spelar de på det ena instrumentet efter det andra.

När Sofia presenterar Fredrik Gille gör hon det genom att berätta att han reser runt i världen och trummar och att han kan spelar alla världens handtrummor, vilket vi fick smakprov på senare under kvällen. Han var otroligt flinkt i fingrarna och han kunde åstadkomma alla möjliga effektfulla ljud.

Tre av killarna spelade mandolin efter att Sofia berättat att enligt henne så kan en riktig karl spela mandolin.

– Ta inte illa upp ni män som inte kan spela mandolin, men jag tycker att det är ett stort plus!

När Sofias mamma var liten sjöng Sofias morfar ”Jag väntar vid min mila” för henne. Det är en tonsatt dikt av Dan Anderssons. När Sofia var liten sjöng hennes mamma den i sin tur för henne.

– Det är min favorit. Det är svårt, det finns så många [sånger] men det här är en av favoriterna.

Under kvällen fick vi lyssna till många visor som bygger på Dan Anderssons dikter. Trots att djupet i dikterna kan vara dystra lättas de upp genom det musikaliska framförandet. Vi hörde även visor som ”Jag ger dig min morgon” av Fred Åkerström och ”Jag spelar för livet” av Peps Persson som Sofia gjort om från två- till tretakt. Publiken ville inte nöja sig utan önskade höra mera. Bandet kom tillbaka ut på scenen två gånger. En av gångerna sjöng de ”Du liv”, ännu en av Dan Anderssons dikter som Sofie Livebrandt tonsatt.

Turnén avslutas i Göteborg 30/7.