Vissa statligt anställda i USA får komma tillbaka till jobbet
Representanthusets talman John Boehner i talarstolen. (Foto: J. Scott Applewhite / AP)


De flesta civilanställda på Pentagon får komma tillbaka till jobbet, men någon lösning på dödläget i USA:s politik syns inte än.

På lördagen samlades medlemmar från republikaner och demokrater i representanthuset och godkände enhälligt ett förslag om löneutbetalningar. Retroaktiva löner kommer att betalas ut till de 800 000 permitterade statliga arbetarna när frysningen upphör, rapporterar Washington Post.

Dessutom får en stor del av de cirka 350 000 civilanställda på Pentagon komma tillbaka till sitt arbete, enligt medierapporter i USA. USA:s president Obama har uttryckt sitt stöd för åtgärden.

Den federala regeringen fryste all verksamhet som inte bedöms livsviktig för sju dagar sedan, den första dagen av nya budgetåret, efter att republikaner och demokrater inte kunnat enas om en plan för hur man ska fortsätta att finansiera de federala myndigheterna.

Republikanerna kräver betydande förändringar i president Barack Obamas sjukvårdslag för att samarbeta, ett krav som demokraterna säger är absurt, skriver AP.

Sedan i tisdags i förra veckan har representanthuset, som domineras av republikanerna, godkänt flera förslag för att återuppta valda delar av myndigheternas arbete. De demokratiska ledarna har dock avvisat lappverket, och säger att hela statsapparaten bör återuppta sitt arbete och de 800 000 federala arbetare som är permitterade ska få återgå till arbetet.

Försvarsminister Chuck Hagel meddelade i lördags att han har beslutat att de flesta av de 350 000 permitterade civilanställda i Pentagon ska få komma tillbaka till jobbet. Han sade i ett skriftligt meddelande på lördagen att han baserat sitt beslut på en ny lag (Pay Our Military Act) som trädde i kraft en kort tid innan delar av statsappareten stängdes. Han skrev också att lagen inte tillåter ett återkallande av alla civilanställda på Pentagon, rapporterar AP.

I en kommentar sade Robert Hale, Pentagons budgetchef, att han ännu inte vet det exakta antalet civila som skulle föras tillbaka till arbetet, men att det skulle vara ”drygt 90 procent”.

Hale sade också att han hoppades att ett ”betydande antal” kunde återvända till arbetet på måndagen, men att en exakt tidsplan inte fanns tillgänglig.

Ändå är en lösning på dödläget inte i sikte. När representanthusets talman John Boehner i helgen tillfrågades om kongressen var närmare ett slut på kaoset, svarade han rakt på sak enligt AP: ”Nej”.

Enligt det amerikanska finansdepartementet kommer den federala regeringen att nå gränsen för sin befogenhet att låna pengar den 17 oktober.

Om kongressen inte höjer skuldtaket, kommer USA inte att kunna fullgöra sina skyldigheter, vilket kan utlösa det många ekonomer fruktar kan bli en ekonomisk katastrof.