Visionärt MP utmanade brett i Almedalen
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. (Foto: Riksdagens bildarkiv)


Miljöpartiets satsar stort på arbetsmiljön i skolan. Men man ska även utmana Moderaterna om arbetslinjen, Folkpartiet om skolpolitiken och Centern om företagandet, för att bara nämna något. Språkröret Gustav Fridolins tal var lika yvigt och visionsfyllt som MP:s dag i Almedalen i allmänhet.

I går utmanade SD öppet MP om att vara Sveriges tredje största parti, och idag var det intressant nog MP:s tur att svara. Intressant, för att det så tydligt belyste skillnaderna mellan svensk politiks två ”bubblare”.

Där SD:s dag – liksom Åkessons tal – kändes kamplysten men även sammanbiten, allvarlig och full av patos, kändes MP och Fridolins show avslappnad, vildvuxen och visionär. Fridolin inledde talet med Almedals- och musikfestivalskämt och referenser till TV-serien Big Bang Theory, och han byggde det genom att använda Almedalens olika evenemang som språngbrädor för sina ämnen. Han avslutade med ett långt citat av Ellen Key.

Det kändes mycket som MP:s evenemang: vilt spretande, beläst och fullt av idéer, stundtals kanske lite väl yvigt och för smart för sitt eget bästa, men med en uppenbar glädje över att vara på plats och föra ut budskapet. Och med en närmast festivalpubliksmässig respons på den smått popstjärnekarismatiske Fridolin.

– Ryktet om festivalsommarens död är betydligt överdrivet, konstaterade han.

Det var tydligt att MP med uppläggen på sina föredrag ville betona ett brett, medlemsstyrt parti med högt i tak och mycket ideologi och visioner. Under dagen hade så vitt skilda saker som e-hälsa, integrationspolitik, hur valrörelsen 2014 skulle bli den roligaste någonsin, och mineralstrategier tagits upp.

Det sistnämnda
slog minst två flugor i en smäll, eftersom det både var lokalt förankrat på Gotland och berörde en aktuell seger för de lokala miljövännerna. I sitt tal tryckte Fridolin på just ideologi som helt nödvändig i politik, men för närvarande satt på undantag i Sverige, där alla partier tycks vilja övertyga om att deras politik bara är vetenskap och sunt förnuft.                                                  

– Svensk politik har blivit till ett Svarte Petter-spel där ideologi är ett kort vi vill placera hos motståndaren, sade han.

Säkerligen kommer andra partier att skjuta in sig på just det visionära och bristen på konkreta förslag, något som resten av veckan får utvisa. MP:s huvudsakliga, konkreta utspel – att man vill satsa stort på skolan i form av fem miljarder till höjda lärarlöner och att den fysiska arbetsmiljön i alla skolor ska vara god år 2020 – försvann nästan lite bland visionerna, men läraren Fridolin talade ändå mycket skola.

Det var öppna
svingar mot Jan Björklunds ordning och reda och Moderaternas skattesänkningsiver och nedskärningar. Skolan går igen i allt, menade Fridolin, något som märks på alla Almedalens seminarier. Och den måste få kosta.

– Skolans uppgift är inte att kosta så lite som möjligt, utan att lära ut så mycket som möjligt, sammanfattade han det.

Den fråga som annars både Fridolin och andra höga MP-företrädare grillades mest i av medierna var hur partiet ställer sig gentemot de andra partierna i potentiella regeringsförhandlingar 2014.

Förutom att M (och så klart SD) går bort så skickade Fridolin lika många inviter som kängor till de andra partierna, inklusive alliansens småpartier. Samtidigt gjorde Fridolin under dagen klart att de inte stödjer en regering de själva inte sitter i. Till skillnad från det totalt utfrusna SD som satsar på en vågmästarroll, vet de att inviter kan komma från både höger och vänster, men spelar inte ut några kort ännu.

Givetvis kom även miljön in i bilden, inte minst med det hägrande EU-valet som föregår riksdagsvalet, och Fridolin lånade här Anders Borgs ”ordning och reda” – fast denna gång i miljöpolitiken. Samtidigt sågade han alliansens förda politik på området hårt.

– Man behandlar klimatet som grekiska regeringar behandlat ekonomin, sade han.

Och den kastade
handsken från SD? Den var ingen miljöpartist intresserad av att göra någon stor sak av den här dagen. Fridolin inskränkte sig till att använda Jimmie Åkessons tilltalsord ”Sverigevänner” vid ett tillfälle, vilket rev ner några av kvällens kraftigaste applåder.