Visenten var nästan utrotad
Här skuttar en av Avestaparkens två kvigor omkring efter att ha blivit undersökt inför resan. (Foto: Yngve Mattiasson, Avesta kommun)


När den sista vilda visenten sköts 1927 fanns 54 djur kvar i djurparker. Avelsarbete har pågått sedan dess och nu ska fyra svenskfödda visenter flyttas till de Karpatiska bergen i Rumänien för att tillföra viktiga blodslinjer och därmed säkra artens framtid. I dessa berg kommer 5000 visenter att leva om några år .

En gång i tiden, när visenten levde i flockar, måste de ha givit en mäktig upplevelse för flera sinnen. Det lär ha dundrat och skakat i marken när de tog sig fram med fart, för en tjur kan väga upp till 900 kilo och honan runt 500-600 kilo.

Visenten kallas även för europeisk bison. Spår efter den har hittats även i Sverige. 1927 var den på gränsen till utdöende men tre år tidigare, 1924, startade i vårt land visentparken i Avesta.

Idén var att så småningom återinplantera visenter i deras ursprungliga utbredningsområden i Europa. I idén ingick också att skapa ett nätverk med flera länder som hade samma syfte. Idag kallas dessa områden där visenter avlas för ”Peace-parks” eller mega-nationalparker.

Natten till den 14 april kommer fyra djur att påbörja en resa till de Karpatiska bergen i Rumänien. Två visentkvigor från Avesta och en tjur från vardera Skansen och Borås djurpark kommer då att emigrera. De ska med sina gener bidra till att visentstammen ska kunna leva vidare – i det vilda.

– Nu har ett europeiskt nätverk bildats där uppfödare, forskare, naturvårdare och regeringar i en organisation kallad European Bison Conservation Center arbetar för att långsiktigt rädda visenten från utrotning och möjliggöra återinplantering ut i naturen igen, säger Tommy Svensson, visentkännare och med i det europeiska nätverket i ett pressmeddelande.

Djuren kommer att flyttas i en specialbyggd lastbil där var och en av dem har sin egen avdelning. Resan tar två dygn och stopp görs för att visenterna ska få äta, dricka och vila i lugn och ro.

De svenskfödda visenterna kommer att släppas ut i en acklamatiseringsanläggning och först nästa år släpps de vidare ut.

Karpaterna är ett bergssystem som sträcker sig genom många länder i östra Europa och det är ur biologisk synvinkel ett av Europas viktigaste områden. Här har många utrotningshotade arter funnit sin fristad.

Här i den Karpatiska bergskedjan kommer 5000 vilda visenter att leva om några år.