Vintern redan hemma
Snögrunden för säsongens skidåkning är redan lagd. (Bild: Fjällresor)


Det ser ljust ut för snöälskare i år. Redan ligger snön tjock i många av Sveriges skidorter och den fortsätter att falla snällt i minusgraderna. Samtidigt sätter skidanläggningarna nu igång att producera konstgjord snö och lägger därmed en god grund för hela säsongen.

– Det har kommit mycket snö under den senaste månaden och skidorterna öppnar allt fler av sina liftar och nedfarter, säger Hasse Westergårdh på Fjällresor.

I orter som Vemdalen, Åre, Sälen och Trysil ligger snönivån i terrängen på mellan 40 och 75 cm. Därtill läggs den konstgjorda snön som är mer komprimerad och syrerik, vilket gör att den är mindre känslig för väderomslag.

Fram till nu har försäljningen av svenska snöresor inte riktigt kommit igång, men Hasse på Fjällresor säger att det under de senaste veckorna har börjat sprida sig att det ”nu finns snö i fjällen!”

– Ofta blir man väldigt påverkad av vädret runt omkring en, och här i Stockholm till exempel har det ju varit väldigt tråkigt väder hittills.

Hasse tycker att det är viktigt att skidanläggningarna informerar om snöläget ordentligt, annars kan folk dra felaktiga slutsatser på grund av dåliga geografikunskaper.

– Man ska inte ta för givet att folk kan geografin. Förra året ringde en lärare som sett bristen på snö i Romme utanför Borlänge och var orolig för hur det skulle bli på sportlovet i Sälen. Då sa jag att det är ju 23 mil emellan. Jamen, de ligger ju båda i Dalarna, tyckte hon, säger Hasse och skrattar.

Själv skulle han välja Trysil som resmål för en skidresa.

– Det är bäst skidåkning där.

Förra året var det snöbrist i stora delar av fjällen i början av säsongen och då var man tvungen att införa snögaranti – en försäkring om att ett visst antal backar hölls öppna – annars pengarna tillbaka. I år har bland andra Stötens skidanläggning meddelat att man kan köpa skidresor på öppet köp. Senast klockan fyra dagen innan man ska åka kan man ringa och ångra sig.

Enligt Hasse är det emellertid inte jättevanligt med öppet köp och man tror heller inte att det kommer bli särskilt aktuellt.

– Snön kommer hålla i sig under hela jul och nyår och mer därtill. Den här vintern är redan hemma, säger han.

Snörapporten kan man gå in och se dagsfärska snörapporter från Sveriges olika skidorter.