Vilda skogsbränder fortsätter under den australiska sommaren
En volontär inom brandkåren i New South Wales släcker en brand i staden Bell, Australien, söndag den 20 oktober, 2013. Myndigheterna varnade för att höga temperaturer och vindar sannolikt skulle orsaka förhöjd brandrisk i flera dagar. (Foto: Paul Miller/ AAP)


Invånarna i hela Australien uppmanas att vara vaksamma över skogsbränderna som har varit ovanligt intensiva och tidiga under den årliga brandsäsongen. De vilda bränderna beräknas att fortsätta och nå toppen under södra halvklotets sommar som börjar i december.

Fler än 500 brandmän från delstaten Victoria sattes in förra veckan för att stödja New South Wales brandkår som kämpade mot över 70 bränder, och nästan 30 av dem hade brandkåren inte fått kontroll över den 23 oktober.

Hundratals invånare i Blue Mountain flydde till evakueringscentren utanför bergen, tills landets brandförsvar sade att det var säkert att återvända på kvällen den 23 oktober. Hittills har bränderna förstört mer än 200 hem och ett dödsfall är bekräftat.

Regnigt väder och höga temperaturer tidigare i år har orsakat fler skogsbränder i stora delar av New South Wales, Victoria, Sydaustralien och Västaustralien samt centrala Queensland sade Gary Morgan, vd för Kooperativa forskningscentret för skogsbränder.

– I centrala gräsmarksområden beror den högre prognosen (av bränder) på riklig grästillväxt i Australiens inland på en onormalt stor nederbörd i maj 2013. På grund av högre temperaturer har också en del skogar börjat torka ut, sade Morgan.

Han uppamanar invånare i Australien att vara vaksamma.

– När förutsättningarna är de rätta, med varma, blåsiga dagar och torr vegetation, kommer bränder att uppstå. Vi måste alla vara vaksamma på våra lokala förhållanden.

Christina Figueres, verkställande sekreterare vid FN:s klimatkonvention (UNFCCC), sade att bränderna borde framkalla internationell oro över klimatförändringar.

”Det vi har sett är bara en introduktion till något mörkt och dystert som vi kan komma att stå inför”, sade Figueres.

Hon sade att dessa värmeböljor kommer att fortsätta i intensitet och frekvens.

”Världens meteorologiska organisation har ännu inte gjort någon direkt koppling mellan denna löpeld och klimatförändringarna, men vad som är absolut tydligt är att vetenskapen säger oss att ökande värmeböljor kommer att finnas i Asien, Europa och Australien”.

Premiärminister Tony Abbott säger emellertid att bränderna är ”en funktion av livet i Australien”, snarare än ett tecken på klimatförändringar.

”Klimatförändringen är verklig och vi bör vidta kraftfulla åtgärder mot den. Men dessa bränder beror verkligen inte på klimatförändringar”, sade Abbott.

Klimatforskaren Andy Pitman från University of New South Wales sade att de nuvarande vilda bränderna var ett resultat av den näst varmaste vintern någonsin i New South Wales. Han tror att dessa förhållanden sannolikt har orsakats av klimatförändringar.

”Vegetation som vanligen skulle minskat under vintern fortsatte att växa och frodas och blev till bränsle för skogsbränder”, sade Pitman i tidsskriften NewScientist.

”Riktigt heta dagar i kombination med starka vindar plus antändning är lika med ett stort problem”.

I februari 2009, dödade skogsbränder 173 människor och förstörde mer än 2000 bostäder i delstaten Victoria rapporterar nyhetsbyrån AP.

Översatt från engelska.


En hund sitter nära en hembutik som förstörts av skogsbränder den 21 oktober 2013 i Yellow Rock, Australien. En man har dött och hundratals fastigheter har förstörts i skogsbränderna som ödelägger Blue Mountains och centrala kustregionerna av delstaten New South Wales. (Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images)

En hund sitter nära en hembutik som förstörts av skogsbränder den 21 oktober 2013 i Yellow Rock, Australien. En man har dött och hundratals fastigheter har förstörts i skogsbränderna som ödelägger Blue Mountains och centrala kustregionerna av delstaten New South Wales. (Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images)