Video med IS:s avrättningar visar kaoset i Libyen
Gestikulerande IS-soldat. (Epoch Times/YouTube skärmdump från vad som anses vara IS:s video)


Den ohyggliga videon som påstås visa militanta män, lierade med den islamiska staten (IS) som halshugger 21 egyptiska koptiska kristna, väcker allvarliga frågor om stabiliteten i Libyen.

För över två år sedan föll Libyens diktator Muammar Gaddafi för rebellerna, vilket var starten för vad som var tänkt att bli en ny demokratisk era i landet, i arabiska vårens stil. Vad som istället följde var regeringens strider med rebellstyrkor i Tripoli, samtidigt som islamistiska militanta har tagit över områden runtom i landet.

Som tankesmedjan Brookings Institute påpekar har "de flesta libyska institutionerna blivit allvarligt skadade i striderna" och "endast tre institutioner står mellan Libyen och absolut statsupplösning: centralbanken, Petroleum-ministeriet och investeringsmyndigheten".

Islamiska staten växer

Och Washington Institutes tankesmedja beskrev situationen som ännu mer ödesdiger. Islamiska staten, IS, är "snabbt växande och kan hota Europa, även om den amerikanska regeringens bedömning är inte så säker," säger den, och citerar den libyske ambassadören till UAE, Aref Ali Nayed.


IS har publicerat en video som uppenbarligen visar hur 21 egyptiska koptiska kristna halshuggs i Libyen. (EpochTimes skärmdump från IS:s video)

IS har publicerat en video som uppenbarligen visar hur 21 egyptiska koptiska kristna halshuggs i Libyen. (EpochTimes skärmdump från IS:s video)

"Åtminstone har IS avsatt sina fotspår i Benghazi, Sirte, Tripoli, och delar av södra Libyen," enligt institutet. Det kan nämnas att de 21egyptiska arbetarna som kidnappades arbetade i Sirte, som är IS-kontrollerad.

Landets situation kan bara bli värre. En av IS:s "provinser" i Libyen säger sig ha tagit över staden Nawfaliyah, enligt Long War Journal och IHS Jane’s.


(Epoch Times skärmdump från IS:s video)

(Epoch Times skärmdump från IS:s video)

Gruppen publicerade en serie foton på en konvoj med lastbilar med maskerade militanta män med IS:s svarta flaggor. De verkar vara beväpnade med gevär och raketdrivna granatkastare av standardmodell.

Flera byggnader tagits i besittning

"Förutom jihadisternas påstådda vinster i Nawfaliyah, grep stridande från organisationen flera viktiga byggnader, inklusive radio- och tv-stationer, i staden Sirte. Andra bilder som publicerats på sociala medier visar hur IS sänder propaganda från en av de övertagna medieanläggningarna", sade Long War Journal på lördagen. Radiostationen har sänt IS:s talesman Abu Muhammad al Adnanis tal.

I Sirte togs en passexpeditionen i besittning där IS-män beordrade de anställda att "omvända sig" och svära trohet till "kalifatet”.

Tidigare denna månad attackerade beväpnade män, baserade i Sirte, ett oljefält som till dels ägs av franska oljejätten Total söder om staden, och dödade 12 personer. Franska tjänstemän sade att IS var ansvarig.

Svår uppgift för västmakterna

För västmakterna är IS en svår uppgift att ta sig an.

"En av de största svårigheterna när det gäller att motverka IS i Libyen är finansieringen och viljan att dra upp en strategi och hitta partners. Detta gäller särskilt med tanke på att Washington och andra har prioriterat att bekämpa gruppen i Irak och Syrien”, sade Washington Institute och tillade att "alla politiska beslut om vad man ska göra i Libyen bör baseras på en korrekt förståelse av det föränderliga extremistlandskapet."

Översatt från engelska