Veteraner från kulturrevolutionen vädjar för rättigheter
Den 23 november protesterade över 1 000 personer som var med under Kulturrevolutionen utanför Folkets torg i Shanghai. (Bild från en demonstrant)


I onsdags protesterade över tusen veteraner från kulturrevolutionen utanför Folkets torg i Shanghai för förmåner som inte tillgodosetts, något de är förtjänta av under tjänstgöringstiden åt regimen.

Demonstranterna var “den utbildade ungdomen” i Shanghai, individer som skickades till avlägsna Xinjiang direkt från gymnasiet på 1960-talet för att uppföra och hålla koll på gränsområdet. De återvände till Shanghai när Kulturrevolutionen upphörde. Under flera årtionden har de nekats bostad, pensionspengar och förmåner inom vården; många av dem kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

Xie Huli, en av demonstranterna, berättade för Epoch Times att över 1 000 veteraner som varit med under kulturrevolution samlades på Folkets torg på onsdagsmorgonen. De höll upp banderoller med orden “Zhang Weimin är oskyldig” och “Petitionärer är oskyldiga”. De vädjade för rättigheter men också för att Zhang Weimin, en högeraktivist som representerade gruppen och som till följd sattes i fängelse av myndigheterna, ska friges.

Myndigheterna i Shanghai skickade ungdomar upp till 26 år till avlägsna Gobiöknen i Xinjiang för att uppföra och skydda gränsen, säger Xie. Men i själva verket lurades de dit för att agera gränssoldater.

Under kulturrevolutionen 1966-1976, skickades över 100 000 unga till Xinjiang. De tillbringade hela sin ungdom där, men i flera decennier har de nekats de förmåner de hade rätt till.

Den 19 april greps och häktades aktivisten Zhang Weimin som organiserade den fridfulla protesten som pågått sedan 2003. Hon anklagades för att ha ”samlat ihop en grupp människor för att störa samhällsordningen”. Den 24 maj åtalades hon. Den 1 november fick hon domen på tre och halvt års fängelse. Zhang överklagade domen till Folkets mellandomstol i Shanghai den 10 november.

Zhang Weimins make, Xie Huli, var en av demonstranterna. Han stack ut lite extra i folksamlingen med banderollen ”Petitionärer är oskyldiga, Zhang Weimin är oskyldig”. När polisen såg banderollen, gav sig ett 30-tal av dem på honom; slet tag i banderollen och rev sönder den i bitar, uppger vittnen. Polisen försökte sedan beslagta andra banderoller, men motades bort av ursinniga demonstranter som samtidigt skanderade slagord.

Polisens agerande gjorde bara veteranerna ännu argare. Den upprörda folkmassan började skandera slagorden högre och konfronterade sedan poliserna som då slutade riva sönder banderollerna och flydde i stället till närmaste myndighetsbyggnad 30 meter därifrån eller sökte skydd i polisbilarna, uppger vittnen.

En veteran sade att de sedan 2003 har vädjat för att få ta del av sina förmåner. Under tidens gång har åtskilliga veteraner misshandlats, satts i tvångsarbetsläger eller skickats till mentalsjukhus.

Översatt från engelska