Veteran i dansvärlden trollbunden av Shen Yun
Cathy Skora, chef vid Folkloric Productions och en erfaren konstnärlig ledare, koreograf, dansinstruktör och dansare, såg Shen Yuns föreställning i Shea's Performing Arts Center i Buffalo den 29 januari. (Foto: Epoch Times)


För Cathy Skora, chef för Folkoric Productions, en icke-vinstdrivande kulturorganisation i Buffalo, New York, var Shen Yun Performing Arts föreställning någonting utöver det vanliga.

– Artisteriet i föreställningen och kvalitén hos dansarna är verkligen utsökt. Jag har sett så mycket dans, men jag har aldrig sett något som det här, sade Skora, som är erfaren konstnärlig ledare, dansinstruktör, koreograf och dansare.

– Det berörde mig verkligen. Precis efter föreställningen är det nästan svårt att hitta ord eftersom man känner sådana underbara känslor från artisterna och till det han eller hon förmedlar.

New York-baserade Shen Yun, världens främsta danskompani inom klassisk kinesisk dans, startades 2006 av en grupp amerikansk-kinesiska artister för att uppfylla en djup hjärtlig önskan: att återuppliva traditionell kinesisk kultur och dans, och att föra ut dess hopp och skönhet till världen.

Kinas traditionella konstformer har blivit så gott som helt förstörda under årtionden av kommuniststyre. Men Shen Yuns skapare visste att de kunde återuppliva detta värdefulla kulturarv genom scenkonst som är sann i skönhet, visdom och dygd, vilket utgör hjärtat av Kinas 5000-åriga civilisation.

Skora, som har studerat, lärt ut och framfört dans i 15 år såg Shen Yun för andra året i rad i Shea’s Performing Arts Center den 29 januari.

– Jag ser verkligen hur föreställningen återspeglar den mänskliga själen. Det är som att se något mycket vackert i naturen som gör en mållös, och som bara får en att vilja gråta, sade Skora.

– Sättet de visar artisteriet och tekniken på, man upplever det i en sådan renhet på grund av föreställningens innehåll och grundidé, och direkt efter föreställningen var jag verkligen helt mållös…det berörde mig verkligen.

– Allt är fläckfritt. Perfektionen och vad gäller dansarna, kvalitén på dansarna, ljussättningen och dräkterna, sade hon.

Shen Yuns hundratals, färgrika, handgjorda dräkter är ett av föreställningens drag som folk brukar tänka på, inkluderat ledande modeskapare. 

– Dräkterna är helt otroliga…och hur de används, det vackra silket och hur silket böljar, det är något helt eget. Det är en egen upplevelse. Det tar mig någon annanstans, sade Skora. Man kan känna tyget, det känns så vackert.

Klassisk kinesisk dans är känd för sina svåra rörelsemönster. För att göra det ännu svårare inkluderar Shen Yun i programmet stora gruppdanser, som kräver många, många timmars träning för att få varje dansares rörelser att komma i harmoni med helheten.

– Det är så fint att få se den här nivån på teknik och artisteri i dansen och att se dem alla arbeta tillsammans, jag kan inte ens föreställa mig allt arbete bakom det här, sade Skora.

– Det handlar om dansens skönhet, inte om att dansaren ska visa upp sig, och man ser skönheten i rörelserna och uttrycken. Man ser förstås talangerna, men de har ett större budskap, som uttrycksfrihet och att bara få vara den man vill vara, och det kall man har.


Sheas Performing Arts Center. - Det är en upplyftande föreställning, det får mig att känna hopp och att vi alla har möjlighet att föra vidare något som är väldigt rent och gott. Det är vad jag tycker att föreställningen förmedlar, de för vidare renheten hos den mänskliga naturen. (Foto: Epoch Times)

Sheas Performing Arts Center. – Det är en upplyftande föreställning, det får mig att känna hopp och att vi alla har möjlighet att föra vidare något som är väldigt rent och gott. Det är vad jag tycker att föreställningen förmedlar, de för vidare renheten hos den mänskliga naturen. (Foto: Epoch Times)

Enligt Shen Yuns hemsida talade man i forna tider om att den traditionella kinesiska kulturen skänktes till människorna av gudar. För att skapa sann skönhet, måste artisten först kultivera sin karaktär och nå fram till ett högre universum genom vördnaden för det gudomliga.

Artisterna i Shen Yun är mycket noga med att förfina både sin fysik och sin moral, för att kunna uttrycka den högsta nivån av skönhet och renhet i sina föreställningar.

– Shen Yun ger en ny definition på skönhet, det är så kvinnan och mannen är tänkt att vara, sade Skora.

– Ibland är kvinnorna så starka, nu i moderna tider. Vi arbetar hårt, men vi har också en elegant sida som är lika stark.

Hon sade att hon uppskattade att se den här “styrkan och elegansen” i föreställningen och menade att “det är en del i den mänskliga naturen, inte bara hos männen, men inte heller bara hos kvinnor”.

– De skulle aldrig kunna visa det vi fått se utifrån, om det inte kom inifrån dem, sade hon om artisterna. 

– Det är magiskt. Men det magiska finns där tack vare det sanna och det rena. Och det är det jag upplever från dansarna.

– Jag kände helt enkelt deras själars elegans, tillade Skora. Det fanns något nästan obeskrivligt med själens renhet som märktes, vilket för en till en annan nivå.

Reportar: NTD Television och Justina Wheale.

För ytterligare information, se www.ShenYunPerformingArts.org