"Vetenskap på hög nivå - en konstform"
Den tyskfödde vetenskapsmannen Thomas Suedhof är en av de tre nobelpristagarna i medicin 2013. James Rothman, Randy Schekman och Thomas Suedhof fick priset för upptäckten om hur kroppens celler sköter livsviktiga transporter. (Foto: Jorge Guerrero/ AFP)


Årets Nobelpristagare i medicin var på strålande humör när de mötte pressen i Stockholm igår. I morgon riktas världens strålkastare mot de tre herrarna James E Rothman, Randy W Schekman och Thomas C Südhof när de får belöning för sina vetenskapliga ansträngningar.

Årets pristagare har visat hur kroppens celler sköter livsviktiga transporter. Det är när detta transportsystem råkar i kaos som sjukdomar som diabetes, botulism och svår immunbrist uppstår.

Randy Schekman, född i USA och professor vid Berkley, förklarar närmare vad de fick Nobelpriset för.

– Cellerna i din kropp producerar mycket protein, de är maskinen som katalyserar livets kemi, det finns tusentals av dem. En andel av proteinmolekylerna skeppas ut från cellen, de tillverkades inne i cellen.

Rothman och Schekman dissekerade maskineriet inne i cellen och upptäckte de molekyler som packar och skeppar iväg proteinerna vilket de gör på ett särskilt sätt.

– Vi upptäckte processens molekylära grund för att göra detta.

Det fanns forskare som inte trodde på idén men som Schekman sade:

– Man kan inte oroa sig för mycket. Du måste ha modet från din egen övertygelse. Jag kände mig ganska säker, efter att ha studerat detta i jäst, att det skulle avslöja underliggande sanningar som kan tillämpas på mänskliga celler.

Nobelpriset är ett erkännande för den forskning som tagits fram, men man får passa sig för bedrägerier.

– Alla vill dra fördel av stora upptäckter så snart som möjligt, men denna vilja att dra fördel så snabbt som möjligt, kan leda till bedrägeri. Så om det inte är möjligt att klara det, ska du då hitta på upptäckter för att du vill klara det, frågar Thomas Südhof född i Tyskland men professor vid Stanford universitetet i USA.

– Det viktigaste för vetenskapens utveckling är integritet och matematik, därför borde framsteg och erkännande endast vara grundade på den faktiska prestationen. Vad exakt gör personen, vad har han hittat och är det sant, sade Südhof som menar att det inte finns några genvägar eller sätt att gå runt behovet av sanna upptäckter.

Den som vill syssla med sanna upptäckter har det i sig. Professor James Rothman, professor vid Yale universitetet får ofta frågor från studenter om vad de ska syssla med, ska de studera medicin, forska och så vidare.

– Då är mitt svar alltid: om du måste ställa dig den frågan, då är svaret: börja inte med vetenskap. Skälet är att vetenskap, när den utförs på hög nivå, inte skiljer sig från någon annan konstform, sade Rothman som fortsatte:

– Skulle du be en ung romanförfattare eller pjäsförfattare att inte försöka skriva en roman eller pjäs. Du skulle inte göra det, för det är deras hjärta och själ. De skulle inte lyssna på dig om du sade åt dem att inte göra det.

Således om du är en ung vetenskapsstudent så vet du och behöver inte fråga om råd, för du vet vad du vill arbeta med.

– Du ska följa din inre kompass, och om du måste ställa den frågan då arbetar du inom fel område. Om du sysslar med forskning eller vilken form av kreativ aktivitet som helst för att vara framgångsrik och verkligen bidra, måste det komma inifrån. Det kan inte komma utifrån.